Περιπέτεια στην Cacaoland (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #5)

του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς «Περιπέτεια στην Cacaoland», τα αγαπημένα κορν φλέικς του Στέλιου χαρίζουν σ’ εκείνον και στον κολλητό του, Άκη, ένα ταξίδι στο θεματικό τους πάρκο ως επιβράβευση για τη γενναία πράξη που έκαναν στο τρίτο βιβλίο της σειράς, «Το μαγικό κουτί» κι εκεί έρχονται αντιμέτωποι με έναν μυστηριώδη κλέφτη που σουφρώνει χρυσαφικά, κινητά, ρολόγια και άλλα. Ποιος ξαλαφρώνει τους ανύποπτους θαμώνες; Γιατί χαρίζουν στον Στέλιο μια νυχτερινή ξενάγηση στο πάρκο; Πόσο καλά οργανωμένο είναι το σχέδιο της κλοπής;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Σε αυτό το βιβλίο οι δημιουργοί της σειράς γράφουν για μια από τις πιο τρελές περιπέτειες του Στέλιου και της παρέας του. Ήταν λες και οι ίδιοι μπήκανε σε έναν παιχνιδότοπο και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους με το βλέμμα ενός παιδιού. Μέχρι και χάρτη σκαρώσανε! Για άλλη μια φορά οι κόντρες του Στέλιου με τον αδερφό του, Ιάσονα, ήταν επικές, πανέξυπνες και γουστόζικες! Μου άρεσε επίσης, μόνο που δεν ξέρω αν θα είναι εξίσου διασκεδαστικό για τα μικρά παιδιά, οι σινεφίλ αναφορές σε Χίτσκοκ και Καράτε Κιντ, με τον μοναδικό τρόπο που οι Κωνσταντινίδης και Μητρούσης ξέρουν να φτιάχνουν. Η δε επίλυση του γρίφου ήταν απλώς μοναδική και απερίγραπτη! Σε αυτό το βιβλίο οι απόψεις για την προσωπικότητα του Στέλιου διίστανται: «-Μπράβο, Στέλιο, ώρες ώρες με κάνεις να φουσκώνω από περηφάνια. -Και ώρεθ ώρεθ θε κάνει να θεθ να του ανοίκθειθ το κεφάλι…» (σελ. 74). Εσείς, τι λέτε; Θα τα καταφέρει επιτέλους να λύσει ένα μυστήριο χωρίς ανορθόδοξο τρόπο;

Η «Περιπέτεια στην Cacaoland» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Πάνος Τουρλής