Παιχνίδι του στέμματος

του George Raymond Richard Martin

Το διάβασα και μου άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ξενέρωσα, ονόματα, τόποι, γενεαλογίες και να πισωγυρίζω πότε στις τελευταίες με τη γενεαλογία των Βασιλείων και πότε στις πρώτες με τον χάρτη των μυθικών τόπων και λέω αν συνεχίσει έτσι τα παρατάω και κρίμα γιατί είναι καλογραμμένο. Ευτυχώς η υπόθεση και η πλοκή ξετυλίγονται με πολύ καλό τρόπο και δεν σε μπουκώνει με πάρα πολλά στοιχεία. Κάθε κεφάλαιο είναι και το point of view κάθε χαρακτήρα μέσα από την οποία τριτοπρόσωπη αφήγηση ξεδιπλώνεται η πλοκή.
Παρόλο που δεν είμαι φαν των βιβλίων φαντασίας (είμαι πολύ πεζός τύπος) (τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τον έχω δει σε ταινία) αυτό με κράτησε και καλά θα έλεγα. Ωραίοι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, "μυθικά" τοπία και εποχές (το καλοκαίρι και ο χειμώνας κρατάνε χρόνια εναλλάξ), ένα αστυνομικό πρόβλημα (ποιος σκότωσε το Χέρι του Βασιλιά;) (κάτι μου λέει ότι δεν τον σκότωσε ο Νάνος που συλλάβανε), μια ιστορία ανατρεπτική και με πολλές λεπτομέρειες που δεν κουράζουν ούτε είναι άσχετες (ακόμη και η κονταρομαχία για τη στέψη του νέου Χεριού του Βασιλιά ήταν κάλυψη για την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά). Π. χ. ο Στήβεν Κινγκ στον Μαύρο Πύργο που επίσης έφτιαξε μια ιστορία, έναν τόπο και μια εποχή με κούρασε όσο δεν παίρνει με ανούσιες λεπτομέρειες, πράγματα που δεν εξυπηρετούσαν την πλοκή σε σημείο να κάνω ζάπινγκ στις σελίδες για να τελειώνουμε. Εδώ ευτυχώς δεν έχουμε κάτι τέτοιο (ακόμη τουλάχιστον). Μου αρέσει που οι γνήσιοι κακοί (τα σατανικά δίδυμα αδέρφια) σχεδόν δεν παρουσιάζονται (σε κάνα δυο σκηνές εμφανίζονται κι αυτές αρκετά δυνατές αλλά η κακία τους δεν έχει γεμίσει το βιβλίο).
Γενικ-ά βλέπω κάτι να υποφώσκει μέσα σε αυτό το βιβλίο, δεν έχουν ξετυλιχθεί οι χαρακτήρες, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι ιστορίες, τίποτα δεν προχωράει ιδιαίτερα, είμαστε ξεκάθαρα στην αρχή ακόμη της τριλογίας, χωρίς να παρεμβάλλονται, το ξαναλέω, ανούσια πράγματα ή κάτι που να κωλυσιεργεί την υπόθεση. Ό,τι γράφεται είναι απαραίτητο και έχει τη θέση του. Δηλαδή στη συνέχεια η κακιά βασίλισσα και ο σατανικός δίδυμος αδερφός της παίρνουν κυρίαρχο ρόλο; Και παράλληλα οι απόγονοι του κακού βασιλιά που ηττήθηκε από τον τωρινό καλό θα πάρουν τη θέση που τους ανήκει και θα γυρίσουν από την εξορία; Για να πάμε και στον 2ο τόμο!!!! -ποιος έχει άραγε το Σύγκρουση βασιλέων; πρέπει να πάρω τηλέφωνα!!!!-
-

SPOILERS

Μη διαβάσετε παρακάτω, υπάρχουν πολλές αποκαλύψεις για την πλοκή που με βοηθάνε να συνεχίσω στο 2ο βιβλίο.

Δεν έχω λόγια. Στη συνέχεια του έργου, παίρνει τους πρωταγωνιστές και τους κάνει αχταρμά! Χωρίς όμως να φτάνει σε ακρότητες, κενά και βλακείες. Ο καλός Ένταρντ πάει στην πόλη του βασιλιά για να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του. Εκεί μαθαίνει το τρομερό μυστικό που ανακάλυψε ο βασιλιάς και του στοίχισε τη ζωή του: τα παιδιά του βασιλιά δεν είναι δικά του αλλά πλάσματα αιμομιξίας της βασίλισσας με τον αδερφό της! Η βασίλισσα στήνει ολόκληρη σκευωρία και τον παρουσιάζει ως προδότη με ύπουλα σχέδια για το μέλλον του βασιλείου. Τον αποκεφαλίζει και ανεβάζει στο θρόνο τον πρωτότοκο γιο της. Όμως τα αδέρφια του βασιλιά δεν τον δέχονται και στήνουν τα δικά τους βασίλεια και εκστρατεύουν εναντίον του. Ταυτόχρονα εκστρατεύουν εναντίον του νέου βασιλιά και οι φατρίες του Ένταρντ που δολοφονήθηκε για εκδίκηση. Παράλληλα η μεσαία κόρη του Ένταρντ, Σάνσα, είναι παγιδευμένη στα χέρια της βασίλισσας που την ωθεί σε γάμο με τον γιο της ενώ η Άρρυα το σκάει μεταμφιεσμένη σε αγόρι για να γυρίσει πίσω στο σπίτι της και στον αδερφό της που οδηγεί το στράτευμα. Ο νάνος αδερφός της βασίλισσας το σκάει και ζει τις δικές του περιπέτειες. Νέοι ήρωες, νέα πρόσωπα και η αγωνία κορυφώνεται. Για να μην αναφέρω την Νταινέρυς που ζει στην εξορία και μετά το θάνατο του συζύγου της από κακοφορμισμένη πληγή μένει μόνη της και αναγκάζεται να στήσει τη ζωή της από την αρχή, μιας και οι υπήκοοι του βασιλιά συζύγου της ξεσηκώνονται μετά τον θάνατό του. Η μάγισσα που έπιασε αιχμάλωτη με τα μάγια της φέρνει στη ζωή τον άντρα της αλλά χωρίς επαφή με το περιβάλλον, ως τίμημα αφαιρεί τη ζωή του εμβρύου της Νταινέρυς! Μονη και χωρίς διάδοχο η Νταινέρυς καίει τον άντρα της και ρίχνει στη φωτιά τα αβγά των δράκων που της είχαν χαρίσει στο γάμο της. Η φωτιά θρέφει τα δρακάκια που βγαίνουν από το αβγό και τη θηλάζουν, αναγνωρίζοντάς την ως μάνα! Ο κακός χαμός. Ήδη ξεκίνησα το 2ο βιβλίο και γίνεται της κολάσεως. Ναι αλλά η πλοκή αρνείται να ξεφύγει και να βαρεθείς ή να χασμουρηθείς. Δυστυχώς θέλει μεγάλη προσοχή στην ακολουθία των ονομάτων γιατί κάπου χάνεις τον μπούσουλα (θα προτιμούσα και αλφαβητική παράθεση των ονομάτων στο τέλος). Σας αφήνω, έχω δουλειά!!!!!

Πάνος Τουρλής