Ο πόλεμος

του José Jorge Letria

Τι είναι ο πόλεμος; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα; Πώς ζει και τι τον τρέφει; O José Jorge Letria έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που με λίγα λόγια και λιτές περιγραφές καταφέρνει να αποδώσει σε όλο του το μέγεθος και την έκταση τον τρόμο και τις συνέπειες του πολέμου. Λέξεις που είναι μαχαίρια στην καρδιά, χιλιάδες νοήματα πίσω από τις απλές φαινομενικά προτάσεις, κλιμάκωση του φόβου και του τρόμου από σελίδα σε σελίδα με γέμισαν αγωνία, με έβαλαν σε σκέψεις, με προβλημάτισαν.

Σημαντικό συμπλήρωμα του κειμένου είναι φυσικά η εξίσου λιτή και με λίγες λεπτομέρειες εικονογράφηση του André Letria που κινείται σε παλ και σέπια τόνους και δίνει έμφαση σε σκούρα χρώματα χωρίς μεγάλες ποικιλίες. Μπεζ, χακί, λαδί, ένα υποτονικό κίτρινο φωτίζουν τις σκηνές που περιγράφονται και κάνουν το περιεχόμενο ακόμη πιο ανατριχιαστικό. Ο πόλεμος έχει τη μορφή ενός στρατηγού ο οποίος ενδύεται ένα ατσάλινο κράνος μεσαιωνικού πολεμιστή και καταπατάει, σκοτώνει, καίει βιβλία, δημιουργεί εκατόμβες θυμάτων. Οι εικόνες είναι γεμάτες από κρυφά νοήματα, όπως τη στιγμή που διαλέγει ο πόλεμος το κράνος του και βλέπουμε καπέλα Βίκινγκς και Ναπολέοντα, κράνη στρατιωτών του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, κουκούλα της Κου Κλουξ Κλαν, κράνη αρχαιοελληνικά και ιπποτών των Σταυροφοριών κ. ά. Φυσικά και κλονίστηκα στη σκηνή που πετάει ο πόλεμος ένα σπίρτο σε μια στοίβα βιβλία, φυσικά και δάκρυσα από τις σκηνές μαχών, τις βόμβες, τον όλεθρο που σκορπάει ο πόλεμος στο πέρασμά του. Φίδια και αράχνες σουλατσάρουν ανέμελα στη ζωή του και την κυριεύουν, χαρίζοντάς μου αναγνωστικές ανατριχίλες.

«Ο πόλεμος» είναι ένα σκληρό βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλης ηλικίας παιδιά και κυρίως ενήλικους αναγνώστες και αναπαριστά παραδειγματικά τις συνέπειες του πολέμου στις ζωές των ανθρώπων. Πόνος, καταστροφή και θάνατος ποτίζουν τις σελίδες του βιβλίου, λιτές προτάσεις και εικόνες με γέμισαν προβληματισμούς και σκέψεις ως προς τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής από την ανθρωπότητα. Είναι ένα βιβλίο διαφορετικό και πρωτότυπο που μας βοηθά να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει στις ζωές μας όταν δεν πρυτανεύει η λογική κι αφήνουμε το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί και να συρθεί ανάμεσά μας.

Πάνος Τουρλής