Ο παπουτσωμένος γάτος

του Σαρλ Περώ

Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, διασκευασμένο από την Κιμ Κιόνγκ Χουά και εικονογραφημένο από τον Γκαμπριέλ Πατσέκο σε μεγάλη, σκληρόδετη έκδοση. Πρόκειται για μια προσεγμένη διασκευή, που περιγράφει τις περιπέτειες του παπουτσωμένου γάτου που κληρονόμησε ένας φτωχός γιος μυλωνά και το πώς κατάφερε να βοηθήσει τον αφέντη του να γίνει πλούσιος. Καλογραμμένο κείμενο, λεξιλόγιο κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω και φυσικά οι γνωστές συναρπαστικές ανατροπές του παραμυθιού. Ας μου επιτραπεί όμως να αφιερώσω αυτό το κείμενο στην ιδιαίτερη, εξαιρετική εικονογράφηση.

Ο Γκαμπριέλ Πατσέκο, πολυβραβευμένος Μεξικανός εικονογράφος, αποτυπώνει με γλαφυρότητα και ιδιαίτερη πλαστικότητα το γνωστό παραμύθι. Λάτρεψα τη φυσιογνωμία του γάτου, το πώς εκφράζεται, πώς κινείται, ήταν λες και είχα μπροστά μου μια φωτογραφία κι όχι ένα σχέδιο. Απολαύστε τον στο εξώφυλλο σε μια ιδιαίτερη πόζα και προσέξτε τον στη σκηνή που έχει φάει τον γίγαντα τον μεταμορφωμένο σε ποντίκι και περιμένει τον αφέντη του! Τι ικανοποίηση, τι μειδίαμα, τι πονηριά! Αγάπησα τα χρώματα που παίζουν κυρίως με το χάλκινο, το καφέ, το μεταλλικό και το υπέροχο, απαλό μπλε. Πρόκειται για έναν καλοδεχούμενο σουρεαλισμό, μιας και είναι τέτοια η δύναμη της αναπαράστασης και η λεπτομέρεια της απεικόνισης που καθόμουν και χάζευα για ώρες το σύμπαν του Παπουτσωμένου γάτου. Στη μέση μάλιστα του βιβλίου υπάρχει ένα ανάπτυγμα σελίδων, όοπυ το κάστρο του γίγαντα ξεδιπλώνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια! Εξαιρετική αρχιτεκτονική σχεδίαση, σωστή προοπτική, διασκεδαστικές λεπτομέρειες, φωτογραφική αναπαράσταση των σκηνών, τι άλλο να ζητήσει κανείς για να γνωρίσει καλύτερα το σύμπαν του αγαπημένου παραμυθιού!

«Ο παπουτσωμένος γάτος» του Σαρλ Περό, διασκευασμένος από την Κιμ Κιόνγκ Χουά και εικονογραφημένος από τον Γκαμπριέλ Πατσέκο, δίνει μια νέα διάσταση στο αγαπημένο παραμύθι και αποτελεί την ιδανική πρώτη επαφή για τα παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Πάνος Τουρλής