Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα

της Αναστασίας Ευσταθίου

Ο γερο-Ασβός ήταν για χρόνια ο Βασιλιάς του Αγρού, μόνο που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποφάσισε να αποσυρθεί. Ποιος θα τον διαδεχτεί όμως; Ο γερο-Ασβός προκήρυξε διαγωνισμό με θέμα την άνοιξη, οπότε νικητής θα ανακηρυσσόταν αυτός που γνωρίζει τα πάντα για την πανέμορφη αυτή εποχή.

Ο Πολύδωρος ο λαγός είναι γρήγορος και ταχύς, σίγουρος για τη νίκη του, επειδή όμως για τη νίκη δε φτάνει η ταχύτητα αλλά χρειάζεται και γνώση, η πασχαλίτσα η Πουά αποφασίζει να τον βοηθήσει. Άλλοι υποψήφιοι είναι: το κουνάβι, ύπουλο και απαισιόδοξο πλάσμα, η επηρμένη, ζημιάρα και άτακτη νυφίτσα και η ήρεμη και ταπεινή αλλά απελπιστικά αργή χελώνα. Η Πουά και ο Πολύδωρος αρχίζουν να συναναστρέφονται τους ανθρώπους και να ανακαλύπτουν συναρπαστικά πράγματα.

Μέσα από αυτήν την πρωτότυπη ιστορία οι μικροί αναγνώστες από 10 ετών και πάνω μαθαίνουν τα πάντα για την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου: αινίγματα, παροιμίες, ήθη και έθιμα, γνωμικά, πληροφορίες για τη Σαρακοστή και τις Λαζαρίνες, για τον κάθε μήνα χωριστά, για τα πάντα! Γιατί βάφουμε αυγά; Τι είναι ο Επιτάφιος; Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Τελικά, θα καταφέρει ο Πολύδωρος να μάθει τα πάντα για την άνοιξη; Θα πραγματοποιήσει το όνειρό του; Τι θα συμβεί την ημέρα των εξετάσεων; Πόσο σημαντική είναι τελικά η άνοιξη για τον άνθρωπο και τον κύκλο των γεωργικών εργασιών του;

Ένα υπέροχο κείμενο γεμάτο χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες. Και όταν τελειώσουν τα παιδιά την ανάγνωση, υπάρχουν πάμπολλες δραστηριότητες που θα τα απασχολήσουν δημιουργικά και θα τα βοηθήσουν να εντυπώσουν τις γνώσεις τους: αινίγματα, γλωσσοδέτερες, rebus, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα, κατασκευές, θα τους χαρίσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και γνώσεων! Για μένα το ιδανικό δώρο για έναν μικρό φιλομαθή!

Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ! Αν είστε εκπαιδευτικός, στο βιβλίο υπάρχει cd γεμάτο με ιδέες και προτάσεις για να μετατρέψετε την τάξη σε απέραντο παιχνιδότπο και να κατασκευάσετε χιλιάδες πράγματα βασισμένοι στο βιβλίο! Κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική, εκατομμύρια άλλες προτάσεις είναι μέσα στο cd για δημιουργικές ομαδικές ώρες απασχόλησης!

Πάνος Τουρλής