Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

960-03-6030-8Ο Καρλ Φόλκερ αποφάσισε να κρεμάσει ένα κόκκινο αυγό στο δέντρο του κήπου του, αποφασισμένος να μη στολίζει δέντρο μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα, ακόμη και το καλοκαίρι. Σιγά σιγά το δέντρο γέμισε χιλιάδες αυγά και έγινε τουριστική ατραξιόν της πόλης! Επιπλέον τα αυγά δεν είχαν σπάσει ούτε χαλάσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν είχαν περάσει. Χρόνια μετά, ο συνονόματος εγγονός του Καρλ θα ζήσει μια μαγική περιπέτεια, όταν μια γυναίκα θα διαλέξει ένα αυγό που θα αποδειχτεί μαγικό!

Με την εκπληκτική του πένα ο κύριος Παπαθεοδώρου χαρίζει άλλη μια παραβολική περιπέτεια για αναγνώστες από 8 ετών και πάνω. Ο μικρός Καρλ αρχίζει να κυνηγάει το αυγό του όταν αυτό πέφτει από τα χέρια της γυναίκας που το διάλεξε. Χάρη σε αυτό λοιπόν αρχίζει να μεταφέρεται στον τόπο και τον χρόνο, να συζητά με διαφορετικούς ανθρώπους (στρατιώτες, φτωχούς, παχύσαρκους, επιστήμονες, τζογαδόρους κ. π. ά.) οι οποίοι βλέπουν το αυγό ανάλογα με τη δική τους ιδέα για την ευτυχία: ένα χάπι, μια τυχερή μπίλια, μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένας κεφτές κλπ. Τελικά τι είναι ευτυχία; Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας; Και πόσο καλό είναι που η έννοια της ευτυχίας είναι τόσο υποκειμενική για τον καθένα;

«Ευτυχία είναι να κάνεις κάποιον άλλον άνθρωπο χαρούμενο, να του δίνεις χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Και να είσαι ευχαριστημένος με τα απλά και τα καθημερινά, όσο λίγα και να φαντάζουν, είναι ωστόσο αρκετά!» (σελ. 74).

Στο ίδιο βιβλίο το μυθιστόρημα μετατρέπεται σε θεατρικό έργο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείου και δημοτικού ως σενάριο για παράσταση σε σχολικές γιορτές.

Πάνος Τουρλής