Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα 3

της Μαρία Αντωνίου

Τα συγχαρητήριά μου στη συγγραφέα για το υπέροχο και πρωτότυπο αυτό παιδικό (;) βιβλίο! Πανέξυπνο, ευρηματικό, διασκεδαστικό και πολύ διδακτικό! Συνδυάζει την ανατροπή, τις σκανταλιές, την αγωνία, το μυστήριο με τη μυθολογία, την Ιστορία και τα χαρακτηριστικά των αρχαίων θεών που μόνο σε μια βαρετή εγκυκλοπαίδεια θα βρεις! Η δεξιότητα της κυρίας Αντωνίου κάνει τη στείρα γνώση να μεταλαμπαδευτεί στον μικρό αναγνώστη με έναν ευρηματικό τρόπο και με μια ιστορία που θα αγαπήσουν όλα τα παιδιά από 10 χρονών και πάνω!

Η Νεφέλη, ο Αλέξανδρος, η Ειρήνη, ο Παύλος, ο Στέφανος, η Λυδία και η Μυρτώ, παιδιά από 11 έως 14 ετών, έχουν συγκροτήσει μια δεμένη παρέα και γνωρίζουν προσωπικά τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Δυστυχώς η γνωριμία μου μαζί τους ξεκίνησε από το τρίτο βιβλίο της σειράς, οπότε μου σπάσαν τα νεύρα οι υποσημειώσεις και οι επεξηγήσεις για όσα έγιναν στα προηγούμενα βιβλία που δεν έχω διαβάσει. Ένιωσα σαν παιδί που με κράτησαν έξω από μια παρέα που έχει τα δικά της μυστικά και τον προσωπικό της κώδικα επικοινωνίας.

Σε αυτό το βιβλίο τα παιδιά πρέπει να βρουν έναν τρόπο να φέρουν πίσω στη γη την Περσεφόνη, μπας και σταματήσει να κλαίει η μάνα της, η Δήμητρα, και ανθίσουν ξανά τα λιβάδια και οιι αγροί. Έτσι μεταφέρονται στον κάτω κόσμο και καταφέρνουν να περάσουν από τον Χάροντα με τον πιο ευρηματικό τρόπο παζαρευτικού κομίστρου και από τον Κέρβερο. Εκεί συναντούν γνωστά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας και παρίστανται στο πιο ξεχωριστό τραπέζι που έχουν δοκιμάσει ποτέ. Θα τα καταφέρουν; Θα βρουν την Περσεφόνη; Πώς θα ξεγελάσουν τον Πλούτωνα; Τι θα κάνει ο Δίας που δεν μπορεί να ανακατευτεί στις επιθυμίες του αδελφού του, αλλιώς θα ξεκινήσει μια νέα Τιτανομαχία;

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να μάθεις μυθολογία μετά τον Νίκο Τσιφόρο!

Πάνος Τουρλής