Οι άρχοντες των σκουπιδιών

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Καλώς ορίσατε στον φριχτό κόσμο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, του Έλληνα Στήβεν Κινγκ. Έναν κόσμο όπου η αδυναμία σας και η αδιαφορία σας να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη στάση σας απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο, έχει φέρει τη γη στα όριά της και τον άνθρωπο στα όρια της αποκτήνωσης.

Στο νέο του συνταρακτικό μυθιστόρημα (σε καμία περίπτωση δεν το απομονώνω στην εφηβική λογοτεχνία, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και από μεγαλύτερους), μετά το αξεπέραστο Στη διαπασών και το μοναδικό Χνότα στο τζάμι, ο συγγραφέας μας φέρνει προ των ευθυνών μας, έχει μυριστεί την Ώρα Μηδέν που έρχεται τρέχοντας και έχει μαντέψει το τέλος που θα επιφέρουν η σημερινή κατάσταση, η απελπισία, η αγωνία, η πείνα.

Η ιστορία ξεκινά με τον καθηγητή Πελεγκρίτι που ανακοινώνει σε ένα βαριεστημένο κοινό τα αποτελέσματα πολυετών μελετών του: ένα μαθηματικοποιημένο μοντέλο που προέβλεπε, ανάλογα με τις μεταβλητές και τα στοιχεία που το τροφοδοτούσε, την εξέλιξη σε διάφορους δείκτες της οικονομίας, αφήνοντας περιθώρια ακόμη και για κοινωνικές, ανθρωπολογικές ή πολιτικές ερμηνείες (δείκτες ανεργίας, διείσδυση τεχνολογίας, γήρανση του πληθυσμού, μεταβολές στις συνθήκες των ανθρώπων, αρρώστιες, δημοσκοπήσεις, εγκληματικότητα, πληθωρισμός). Πριν τέσσερα χρόνια αυτό το μοντέλο προέβλεψε την κατάσταση χάους στην οποία κινούνται οι ήρωες του μυθιστορήματος: ζητιάνοι και άστεγοι στους δρόμους, που σκοτώνουν για λίγο χαλκό και σίδερο παραπάνω, που ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, άδεια καταστήματα, ανεργία, λιντσαρίσματα πολιτικών προσώπων (σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;). Και μάλιστα σε μια εποχή και σε μια χώρα (που δεν κατονομάζεται αλλά έχει εκκλησίες με καμπαναριά, έχει Ακρόπολη, οι ήρωές της όμως έχουν ξένα ονόματα) όπου η δύναμη και ο πλούτος είναι τα σκουπίδια! (\"Στο χέρι μας είναι αν με τα σκουπίδια θα κάνουμε κάτι για την ανθρωπότητα ή αν η ανθρωπότητα γίνει ένα με τα σκουπίδια\"). Ο βοηθός του, Γιόνας, ένας φοιτητής εθισμένος στο twitter και στο facebook, νιώθει επιβράβευση και αυτοπεποίθηση μόνο όταν υπάρχουν replys και like στα ηλεκτρονικά του προφίλ. Ένας από τους ζητιάνους Τζο είναι και πρώην συνεργάτης του καθηγητή, τον οποίο παρακολουθεί στενά για να του φανεί χρήσιμος οποιαδήποτε στιγμή προκύψει πρόβλημα.

Συνεχίζουμε με τον υπουργό Τζέφερσον και την οικογένειά του: σε έναν τόπο όπου οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο πια, η αναρχία και το χάος άρχισαν να κορυφώνονται σε τέτοιο βαθμό που ο Τζέφερσον αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Έτσι από τον πλούτο η οικογένειά του ξεπέφτει στην ένδεια κι επιπλέον ο νέος αυτοκράτορας των σκουπιδιών και κύριος της χώρας στέλνει ξοπίσω του πληρωμένους δολοφόνους για να του κλείσουν μια για πάντα το στόμα. Η κόρη του Τζέφερσον, κλασικό παράδειγμα έφηβης κοπέλας που τα είχε όλα χωρίς να τα εκτιμά και τώρα είναι ολομόναχη, χωρίς φίλους στο facebook και με ύβρεις, κοροϊδίες και απειλές στον Τοίχο του προφίλ της. Απελπισμένος ο Τζέφερσον παίρνει την οικογένειά του και κατευθύνονται προς το χωριό των γονιών του.

Και τέλος έχουμε τρεις μισθοφόρους, τον Πολ, τον Ντιέγκο και τον Μαξ που επιβαίνουν σε απορριμματοφόρο αεροπλάνο και πετάνε σκουπίδια στην Αφρική για να τα ξεδιαλύνονυ οι μαύροι ντόπιοι με αντάλλαγμα φαΐ και νερό, που επιθεωρούν τους εργάτες και τις απέραντες χωματερές, που ελέγχουν τις εμπορικές συμφωνίες. Φυσικά και στην Αφρική και με αυτές τις συνθήκες υπάρχει μαφία που πουλάει χαρτί, γυαλί και άλλα ανακυκλώσιμα στις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και φύλαρχοι που πληρώνονται αδρά για τα ποσοστά σιδήρου και χαλκού που βγάζουν οι δικοί τους άνθρωποι!Η ανήλικη, ορφανή Τζίμπα κλέβει την καρδιά του Πολ και τον φέρνει αντιμέτωπο με την ανθρωπιά, την αγάπη, έννοιες ανύπαρκτες και συναισθήματα απαγορευμένα για έναν μισθοφόρο!

Τι γίνεται λοιπόν όταν η ανεργία, ο πληθωρισμός, η στάση εμπορίου, η έλλειψη αγαθών οδηγούν και στη μείωση των σημαντικών για την επιβίωση σκουπιδιών; Ο κόσμος θα αρχίσει να διαλύει τα πάντα, η αναρχία εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι δημοκρατίες καταλύονται, επιβάλλεται μοναρχία, η οποία κι αυτή με τη σειρά της κρίνεται ανεπαρκής και κυριαρχεί η ολιγαρχία (καταπληκτική η επανάληψη της ιστορίας με τη δολοφονία ενός καινούργιου Καίσαρα, πάλι από τον γιο του, όπως είχε γίνει και με τον Ιούλιο Καίσαρα). Σε ένα απίστευτο παιχνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες, ο συγγραφέας μας γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις της ανθρωπότητας όταν γίνεται όχλος, περιγράφει σκηνές που συναντάμε από τώρα στην καθημερινότητά μας κι ακριβώς επειδή είναι τόσο μικρά σε μέγεθος συμβάντα δεν τους δίνουμε και πολλή σημασία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή συναντιούνται, ο καθηγητής και οι δικοί του, ο υπουργός και η οικογένειά του, κυνηγημένοι από τους μισθοφόρους και απογοητευμένοι από το χάος στον κόσμο. Κι όμως σε μια φαινομενικά ευθύγραμμη αφήγηση, έχουμε μια μεγάλη ανατροπή που θα φέρει τον υπουργό στο χείλος του θανάτου. Και οι ήρωες θα ολοκληρωθούν, θα βρουν την απάντηση στα δικά τους ερωτήματα, θα γνωρίσουν την κάθαρση. Κι ενώ λες ότι δεν υπάρχει σωτηρία, η γη βουλιάζει και ποτισμένη από τα τοξικά απόβλητα αρχίζει να παίρνει τον νόμο στα χέρια της με τσουνάμι και σεισμούς, κάτι αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα: μια μικρή μικρή ελπίδα για μια καινούργια αρχή.

Από τα πιο μεστά, ολοκληρωμένα, προφητικά βιβλία του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Πάνος Τουρλής