Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010

Mario Vargas Llosa

Όταν άνοιξα το site της Ακαδημίας Νόμπελ και έπεσα πάνω στην φωτογραφία του Περουβιανού συγγραφέα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τσεκάρω δεξιά κι αριστερά μήπως κάνω κάποιο λάθος.

Δε γινόταν όμως να με γελούν τα μάτια μου: The Nobel Prize in Literature 2010 was awarded to Mario Vargas Llosa "for his cartography of structures of power and his trenchant images of the individual's resistance, revolt, and defeat" διάβασα.

Άρα το φετινό βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Μάριο Βάργκας Γιόσα. Ενθουσιάστηκα! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν έχω καμία ιδιαίτερη εμμονή με τα βραβεία Νόμπελ, ούτε κάθομαι να τα παρακολουθώ φανατικά. Η φετινή όμως βράβευση με έκανε να χαρώ τόσο πολύ γιατί ο Γιόσα είναι ένας από τους συγγραφείς που με έχουν σημαδέψει. Που τα βιβλία του κατέχουν περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μου και που ανατρέχω σε αυτά συχνά. Ένιωσα λοιπόν κάπως σαν να δικαιώθηκα.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω το βιβλίο του που έχω αγαπήσει περισσότερο, τότε αυτό είναι το Παλιοκόριτσο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δε σε αφήνει στιγμή σε ησυχία. Το ρουφάς γιατί αγωνιάς να μάθεις τη συνέχεια ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύεις από τη Λίμα, στο Παρίσι, στον Λονδίνο, στην Μαδρίτη, στο Τόκυο και όχι μόνο. Παράλληλα με την αφήγηση ξετυλίγεται μπροστά σου και όλο το ιστορικό υπόβαθρο του ανθρώπινου πολιτισμού...

Ο Μάριο Βάργκα Γιόσα γεννήθηκε το 1936 στην Αρεκίπα του Περού. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από το πρώτο του κιόλας βιβλίο: Η πόλη και τα σκυλιά. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικα. Ίσως το φετινό βραβείο Νόμπελ να είναι αφορμή να ανακαλύψετε έναν εκπληκτικό συγγραφέα...

Λένα Βλασταρά