Αταξίες στην τάξη: να τοι οι πρωταθλητές

του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Το καταφχαριστήθηκα!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Έξυπνο, ανατρεπτικό, ανθρώπινο, διδακτικό, πολύ διασκεδαστικό! Για παιδιά από 8 ετών και πάνω που θα μάθουν καινούργιες λέξεις, θα γελάσουν, θα ξεχαστούν με την όμορφη εικονογράφηση και γενικά θα ζήσουν σκηνές της καθημερινής σχολικής τους ηλικίας.

Σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ λοιπόν και τα παιδιά σέρνονται. Μάταια ο προπονητής τους προσπαθεί να τα φέρει στα ίσα τους. Κι όσο η δασκάλα τους, η κυρία Μαργαρίτα, αγωνίζεται να τους μάθει πέντε γράμματα τόσο ο προπονητής τής παίρνει τα παιδιά από τα χέρια για να τα κάνει να ασκηθούν λίγο παραπάνω. Τα παιδιά δε θέλουν να παίξουν με τους αντιπάλους των άλλων σχολείων και ειδικά το 3ο Άνω Πόλης που είναι άφθαστο. Οι συγκυρίες όμως θα τα φέρουν στον τελικό! Εκεί τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με μια απάτη.

Ένα καθαρά αγορίστικο βιβλίο, με αθλητικούς όρους και λεξιλόγιο, που δεν καταντάει κουραστικό. Με ανατροπές όπως όλα τα βιβλία και με ηθικόν δίδαγμα: η συμμετοχή αξίζει, όχι η νίκη ή η ήττα. Αστεία περιστατικά, σκανταλιές, αναποδιές και η γιγνατόσωμη Κλάρα να μπαίνει σε ομάδα αγοριών για να παίξει στο πρωτάθλημα και να τους ξελασπώσει λίγο!
Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ καλά το διαδίκτυο και τις πληροφορίες του, διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα (Ελένη Κατσαμά) αλλά παίζουν και με ηλεκτρονικά παιχνίδια!


Άλλη μια πολύ όμορφη ιστορία, με ξεχωριστές προσωπικότητες παιδιών, χαρακτήρες και συμπεριφορές που σίγουρα τους συναντάς ακόμη και σήμερα στους σχολικούς διαδρόμους. Απλό κείμενο, όχι απλοϊκό, πανέξυπνο όμως και εύστροφο, με τις ανατροπές του και τις εκπλήξεις του. Ο συγγραφέας το διασκεδάζει και ο αναγνώστης το λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Έτσι το παιδί διαβάζοντας για οικείες καταστάσεις που βιώνει σχεδόν καθημερινά, διασκεδάζει περισσότερο με τις γκάφες και τις περιπέτειες των συμμαθητών του Πάνου.


Ένα όμορφο, περιεκτικό και ιδανικό για παιδιά βιβλίο!

Πάνος Τουρλής