Μυστήριο στην αυλή

της Εύας Κασιάρου

Με συγκίνησε πολύ. Η καλογραμμένη και προσεγμένη πένα της Εύας Κασιάρου μας χαρίζει άλλη μια ιστορία με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, ξεδιπλώνοντάς την με έξυπνο και ανατρεπτικό τρόπο. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 11 ετών και πάνω και τους μαθαίνει πώς και γιατί να δεχτούν το διαφορετικό στη ζωή τους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, όποιος όμως ξεχωρίζει δε σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει και το κακό σου ή ότι πρέπει να τον κοροϊδεύεις και να του κάνεις τη ζωή δύσκολη!

Ο Βασίλης, λοιπόν, ζει με τον γιο του στο πιο ακρινό σπίτι της πόλης τους και δεν έχει στενές σχέσεις με πολύ κόσμο, μόνο κατ’ επιλογήν κάποιες φιλίες. Από εκείνο το βράδυ όμως που ο ταχυδρόμος δέχεται επίθεση στον κήπο τους, εμφανίζονται άνθρωποι που υπερασπίζονται την αθωότητα του Βασίλη και του γιου του, Νάσου και το μυστήριο ξεκινάει! Νοερά στην περιπέτειά τους αυτή τους συμπαρίσταται η νεκρή μητέρα του Νάσου.

Ο βασικός ύποπτος πριγράφεται πολύ έντονα και ανθρώπινα. Η συγγραφέας συγκρότησε ένα ολοκληρωμένο ψυχογράφημα και η συγκίνηση αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν ανακαλύπτουμε ότι παρά τις δυσκολίες της ζωής απέκτησε και γιο, ο οποίος επίσης θεωερείται ύποπτος! Δε θα πω περισσότερα, ακριβώς γιατί στην ξεχωριστή περίπτωση του υπόπτου στηρίζεται το κοινωνικό μήνυμα, θα τονίσω ξανά όμως ότι η ιστορία του, οι δυσκολίες του κα η λαχτάρα του για ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί του, στέλνει πολλά μηνύματα ανθρωπιάς, αγάπης και φιλανθρωπίας!

Η αστυνομική πλευρά του μυθιστορήματος εξελίσσεται έξυπνα, με ωραίες εναλλαγές και εκπλήξεις και ο αστυνομικός εντάσσεται αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο της πόλης. Ο γιος του Βασίλη, Νάσος, είναι ένα πανέξυπνο παιδί, πολύ ηρωικό, που δε διστάζει να αγκαλιάσει τον γιο του υπόπτου και να τον κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και μέλος της τοπικής κοινότητας.

Τα ερωτηματικά απαντώνται σταδιακά και χωρίς βιασύνη. Η συγγραφέας θέλει να θίξει ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και για τον λόγο αυτόν γράφει και ξεδιπλώνει την ιστορία της με έναν τρόπο που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους!

Πάνος Τουρλής