Μιρέιγ

της Αν-Φλερ Ντριγιόν

Ένα παιδί μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στα μαθήματα και τα όνειρά του για τις ιπτάμενες μηχανές. Ανυπομονεί να κατασκευάσει τη δική του και να πετάξει ψηλά. Μια μέρα στο διπλανό σπίτι έρχεται ένας περίεργος γεράκος, με τον οποίο γίνονται φίλοι και αρχίζουν να σκαρφίζονται διάφορα πράγματα που ίσως βοηθήσουν τον μικρό αφηγητή να πετάξει. Θα τα καταφέρουν; Πόσο σημαντική είναι η δοτικότητα και η φιλία για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα; Όταν απογειωνόμαστε, είμαστε έτοιμοι και να προσγειωθούμε;

Η Αν-Φλερ Ντριγιόν έγραψε μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία για ένα παιδί γεμάτο όνειρα και πρακτικό μυαλό, που εκμυστηρεύεται τα πάντα στη Μιρέιγ, το χελιδονάκι του. Πλούσιες προτάσεις, ωραίες περιπέτειες και διαρκείς ανατροπές θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών από 6 ετών και πάνω. Η πλοκή ξεδιπλώνεται σταδιακά και είναι γεμάτη από τις αστείες προσπάθειες του παράξενου αυτού ντουέτου να πετάξει ψηλά. Ο μικρός αφηγητής δεν τα παρατάει εύκολα, προσπαθεί ξανά και ξανά κι αυτές οι μέρες της καλοκαιρινής ξενοιασιάς θα του λείψουν αφάνταστα όταν το φθινόπωρο ανοίξουν πάλι τα σχολεία. Οι τελευταίες σελίδες είναι μια απότομη συναισθηματική μεταβολή, για την οποία δεν ήμουν προετοιμασμένος, και συγκινήθηκα με το νόημα που περνάνε, βοηθώντας τους μικρούς αναγνώστες, χωρίς καν να το καταλάβουν, να βιώσουν κάτι που θα ατσαλώσει τη δύναμη του χαρακτήρα τους.

Για την εικονογράφηση του Ερίκ Πιμπαρέ τα λόγια είναι περιττά. Το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου και οι ιλουστρασιόν σελίδες του αφήνουν άπλετο χώρο στις εικόνες του καλλιτέχνη να αναπνεύσουν και να αναδείξουν τις ρεαλιστικές και ταυτόχρονα φαντασιακές λεπτομέρειες με τις οποίες αναβιώνει η ιστορία που παρακολουθεί η Μιρέιγ. Χρώματα, σχέδια, κοντινά και μακρινά πλάνα, ποικιλία οπτικών γωνιών σχηματίζουν μια αισθητική πανδαισία που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να ζωντανέψουν την πλοκή και ταυτόχρονα τους αφήνει περιθώριο να προσθέσουν τις δικές τους αφηγηματικές πινελιές. Το χελιδόνι είναι από τα αγαπημένα μου σχέδια ενώ ο μυστηριώδης γείτονας με το παιδί εικονογραφούνται με διασκεδαστικό και εφευρετικό τρόπο. Αγάπησα την εικόνα της πρώτης σελίδας και μία προς το τέλος, όπου απεικονίζονται ο αφηγητής με τη Μιρέιγ με τόσο γλυκά χρώματα που ένιωσα κι εγώ κομμάτι της παρέας τους. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν προσχέδια του καλλιτέχνη πριν από την τελική παρουσίαση του έργου του.

Η «Μιρέιγ» είναι ένα υπέροχο και τρυφερό παραμύθι για την πίστη στις δυνάμεις μας και για την επιμονή με την οποία καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, χωρίς να υπαναχωρούμε μπροστά στα εμπόδια. Λίγες και πλούσιες προτάσεις, πάρα πολλές και εκπληκτικές εικόνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σ’ ένα ταξίδι ποιότητας και συναισθημάτων.

Πάνος Τουρλής