Μη μου λες αντίο

της Αναστασίας Καλλιοντζή

b210267Η Χριστίνα είναι ένα κορίτσι που δίνει πανελλήνιες και αγωνιά για το αποτέλεσμα. Μεγαλωμένη σε αυστηρό περιβάλλον, με έναν πατέρα κέρβερο επί των σχέσεών της με φίλους και ερωτικούς συντρόφους, έχει σχέση με τον πλούσιο Φίλιππο, ένα νέο παιδί μεγαλωμένο στα πούπουλα, του οποίου η μάνα δεν τη θέλει αλλά ο πατέρας τη συμπαθεί. Ο Μουράτ είναι μουσουλμάνος και ζει με την οικογένειά του στην Κομοτηνή, ανυπομονώντας να παντρευτεί την αγαπημένη του Μελέκ. Αυστηρό μουσουλμανικό περιβάλλον, κλειστή κοινωνία, η γυναίκα περιορισμένη. Η Χριστίνα πετυχαίνει στη Νομική Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Τι θα συμβεί όταν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες μπλεχτούν στα πόδια της μοίρας; Τι συνέπειες θα επιφέρει ο κεραυνοβόλος έρωτας Μουράτ και Χριστίνας;

Το πρώτο μυθιστόρημα της ταλαντούχας συγγραφέως και μεταφράστριας Αναστασίας Καλιοντζή επανακυκλοφορεί δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία και εξακολουθεί να είναι φρέσκο όπως και τότε. Με τη διεισδυτική της ματιά η συγγραφέας περιγράφει πρόσωπα, καταστάσεις, κατεστημένα, νοοτροπίες, αντιλήψεις και καθημερινότητα διαφορετικών χαρακτήρων, πολιτισμών, θρησκειών και νοοτροπιών, χωρίς να παίρνει θέση και χωρίς να στηλιτεύει ή να κρίνει.

Μέσα από την πένα της ξεπηδάει μια τραγική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο αντίθετους ανθρώπους, σε δυο τελείως διαφορετικούς κόσμους, με όλα τα εμπόδια και τις ανατροπές που περιμένει κάποιος σε μια τέτοια υπόθεση. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η ανάλαφρη γραφή της κυρίας Καλλιοντζή, η οποία χαρίζει σπαρταριστούς διαλόγους, καθημερινές απολαυστικές στιγμές, χωρίς να φείδεται τραγικότητας και ωμότητας σε άλλα περιστατικά.

Η γραφή είναι τόσο άμεση, ζεστή και αληθινή που σε παρασέρνει με τη φαινομενική απλότητά της και δεν ησυχάζεις αν δεν τελειώσεις την ιστορία. Διαβάζοντας το κείμενο, δεν έζησα μόνο το απαγορευμένο πάθος και τη σύγκρουση μεταξύ δύο διαφορετικών αυστηρών πολιτισμών αλλά και τα κοινωνικά και ταξικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της επανέκδοσης του βιβλίου: πολλές δυσκολίες αλλά και οι περισσότεροι οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί ίσως έχουν αμβλυνθεί αλλά δεν έχουν επιλυθεί, επομένως το μυθιστόρημα είναι σα να γράφτηκε σήμερα και ο έρωτας αυτών των δύο νέων παιδιών αρνείται να ξεφτίσει!

Η τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε για τον ΑΝΤ1 την τηλεοπτική σαιζόν 2004-2005 διαφοροποίησε το τέλος, κάτι που με βρίσκει παόλυτα σύμφωνο, γιατί το φινάλε του βιβλίου ήταν υπερβολικά τραγικό και συγκρούεται έντονα με το συνολικό κλίμα και την ατμόσφαιρα του βιβλίου. Παρ’ όλ’ αυτά το κείμενο ρέει αβίαστα, οι σκηνές εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς και το μυθιστόρημα είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης που έδειχνε από τότε τις δυνατότητες της συγγραφέως για μια αξιόλογη πορεία και εξέλιξη.

Πάνος Τουρλής