Μα γιατί μου φταίνε όλα;

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Τον κύριο Βασίλη Παπαθεοδώρου τον γνώρισα με το αξέχαστο εφηβικό μυθιστόρημα «Χνότα στο τζάμι» κι από τότε χάραξε μια σημαντική πορεία στον χώρο του εφηβικού και παιδικού βιβλίου, με τα βραβεία να συναγωνίζονται τις δηκτικές του ατάκες για την καθημερινότητα γύρω μας. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως τώρα δοκιμάζεται εντύπως σε κάτι καινούργιο: στο χιούμορ. Ο σαρκασμός του, η λεπτοδουλεμένη ειρωνεία του, που σαν άλλη Ροζάν Μπαρ από τη «Διαβολογυναίκα» προχωράει αμέριμνη και σουλατσάρει στο πληκτρολόγιό σου και στην άκρη των χειλιών σου ενώ πίσω της ο κόσμος βυθίζεται στο χάος, η παρατηρητικότητά του και η διεισδυτικότητά του είναι χαρακτηριστικά που εδώ χαρίζονται απλόχερα στον αναγνώστη και του εξηγούν «Γιατί του φταίνε όλα».

«Η μοιρασιά του πατρικού είναι απείρως πιο περίπλοκη από αυτή μεταξύ των δογμάτων στον Πανάγιο Τάφο».

«Οι εκλογές είναι το ανώτατο στάδιο της συγκριτικής θρησκειολογίας: η ψηφοφορία είναι καθολική, τα αποτελέσματα είναι συνήθως μη ορθόδοξα και μετά όλοι είμαστε διαμαρτυρόμενοι».

Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα των κειμένων που συνάντησα στο χορταστικό αυτό βιβλίο, μια ποικιλία από καθημερινές και τόσο αληθινές εικόνες που έχω συναντήσει παντού: στο ταξί, στο μετρό, στο χωριό, στο σπίτι μου, στη δουλειά, στο σχολείο, στις ειδήσεις, στη Βουλή, στην παραλία, στο facebook. Γλυκόπικρες αλήθειες που μου ήρθαν κατακούτελα από μια μόνο παράγραφο ή ξεδιπλώνονται σε κόμικ, περιπέτειες, αναποδιές, ατυχίες, όλα τα συστατικά που θα αποτελέσουν το επιτυχημένο μείγμα της γκρίνιας, είναι σε αυτές τις σελίδες. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πάψουμε να μυρμιρίζουμε; Μα φυσικά, με το γέλιο και τη δηκτικότητα.

Το σκίτσο του κυρίου Τάσου Μαραγκού (Tasmar) είναι παραστατικότατο, εκφραστικότατο και με μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων φυσιογνωμιών. Η προοπτική στα σκίτσα του, το στήσιμο των καρέ, τα μπαλονάκια, η σκηνοθετική του ματιά συνοδεύει ιδανικά τον σαρκασμό και τις απόψεις του κυρίου Παπαθεοδώρου και μαζί αποτελούν ένα δίδυμο γέλιου, αστείων και παρωδίας που με βοήθησαν να ξαλαφρώσω και να ξεχαστώ.

«Μα γιατί μου φταίνε όλα»; αναρωτιέται ο συγγραφέας, οπότε δε μένει στον αναγνώστη παρά να διαβάσει αυτήν την πρωτότυπη δουλειά δύο σημαντικών ανθρώπων στον χώρο του κόμικ και της λογοτεχνίας, γιατί θα δει τα πάντα με άλλο μάτι, θα οπλιστεί με θάρρος και απενοχοποιημένη αδιαφορία ώστε να βυθιστεί μετά με νέο στομάχι και καλύτερη διάθεση στον δικό του μικρόκοσμο, για το δικό του καλό!

Πάνος Τουρλής