Μαρίνα

του Carlos Ruiz Zafon

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που δείχνει συμπυκνωμένα, ώριμα και μεστά το πραγματικό ταλέντο του συγγραφέα σε απίστευτες, ανατριχιαστικές, ρομαντικές ιστορίες με φόντο μια καταθλιπτική Βαρκελώνη, μια ερωμένη που έχει τις ομορφιές της αλλά και τις \"κλειστές\" της. Ένα δεμένο μυθιστόρημα που δεν ξαπλώνει σε τρεις τόμους για να κουράσει τον αναγνώστη, που πιάνει έναν πολύ γνωστό \"μύθο\" (ή μάλλον ιστορία) και τον τοποθετεί στη Βαρκελώνη της δεκαετίας του 1970 για να μας χαρίσει άφθονες ανατριχίλες και σκέψεις για το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα μόνο θα σας πω: μία από τις ηρωίδες που γνωρίζει ο Όσκαρ Ντράι ονομάζεται Μαρία Σέλεϊ, σας θυμίζει κάτι;

Ο Όσκαρ Ντράι λοιπόν σπουδάζει εσώκλειστος σε οικοτροφείο και γνωρίζει τη Μαρίνα, ένα κορίτσι που θα κλέψει την καρδιά του και μαζί θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ιστορία που η ίδια η Βαρκελώνη προσπαθεί να ξεχάσει και ν\' αφήσει πίσω της. Γραμμένο σαν κλασικό νουάρ μυθιστόρημα, το βιβλίο θα σας κρατήσει με κομμένη την ανάσα και θα σας εκπλήξει με τις ανατροπές του και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από μια μυστηριώδη πυρκαγιά και την πτώχευση μιας σημαντικής και διάσημης εταιρείας. Το γεγονός ότι κάποιες πτυχές του παρελθόντος τις αφηγούνται εν είδει μονολόγου κάποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου κόβει κάτι από τη μαγεία της πένας του συγγραφέα, χωρίς όμως να μειώνει ούτε την αγωνία ούτε την αξία του βιβλίου στο ελάχιστο. Πιστεύω όμως ότι αν αυτές οι πτυχές τοποθετούνταν εναλλάξ με το παρόν θα δίναν χώρο στον συγγραφέα να γράψει περισσότερες σελίδες και να δημιουργήσει άλλον έναν αξεπέραστο λαβύρινθο, όπου κάθε στροφή κρύβει και μια παγίδα, κάθε θάμνος μαραίνεται από τη βρωμερή ανάσα κάποιων μυστηριωδών πλασμάτων που ένας παράφρων (ή να τον πω απελπισμένο;) αγωνίζεται να τα κρατήσει στη ζωή.

Και ο έρωτας; Τι ρόλο έχει ο έρωτας στην υπόθεση του βιβλίου; Ο Όσκαρ και η Μαρίνα αγαπιούνται εξίσου δυνατά και παράφορα; Θα αποκαλύψουν τα αισθήματά τους ο ένας στον άλλον; Και πόσο σημαντικό εμπόδιο θα αποτελέσει στο μέλλον τους οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις του πατέρα της Μαρίνας για καρκίνο; Η αγάπη θα θριαμβεύσει και θα υπερκεράσει κάθε ανθρώπινη και θεία εντολή.

Όλα ξεκινάνε από το νεκροταφείο της Σαριά, όπου μια μυστηριώδης μαυροντυμένη γυναίκα έρχεται κι επισκέπτεται κάθε Κυριακή έναν τάφο. Η Μαρίνα και ο Όσκαρ ακολουθούν αυτήν τη γυναίκα. Χρόνια πριν ο Μιχαήλ Κολβένικ κατέφυγε κατατρεγμένος στην Ισπανία και γνώρισε τον γιατρό Ζοάν Σέλεϊ που τον βοήθησε να εργαστεί στην εταιρεία Βέλο-Γκρανέλ που κατασκεύαζε ορθοπεδικά είδη και τεχνητά μέλη. Ο Κολβένικ αγάπησε τη δουλειά του, απέκτησε περιουσία και κύρος μέσα στην εταιρεία και παντρεύτηκε την Εύα Ιρίνοβα, μεγάλο αστέρι του τσίρκου. Την ημέρα του γάμου τους ο Σεργκέι Γκλαζούνοφ, που δε δέχτηκε τον παραγκωνισμό του από τον Κολβένικ στη ζωή της Ιρίνα, πετάει οξύ στο πρόσωπο της Ιρίνα, καταστρέφοντας για πάντα τη ζωή της. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Βαρκελώνης, στους υπονόμους της μελαγχολικής πόλης και σε μουχλιασμένα, ανήλιαγα εργαστήρια όπου κάποιος κάτι φτιάχνει, αναζητώντας την αληθινή ευτυχία που δεν πρόλαβε να ζήσει. Με δυο λόγια, ένα μυθιστόρημα που δεν έχετε ξαναδιαβάσει ποτέ ως τώρα!

Πάνος Τουρλής