Μέσα από τα μάτια τους

της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο. Όνειρα ματωμένα, τσαλαπατημένα κι όμως αντέχουν ακόμη στον χρόνο, παρά τις δοκιμασίες, τις κακουχίες και τις δυσκολίες των παιδιών που δε σταματούν να τα πλάθουν. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό το βιβλίο ως συγκινητικό, καλογραμμένο, αισιόδοξο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αυτά τα κείμενα είναι η αλήθεια, είναι η πραγματικότητα, είναι οι σοβαρές συνέπειες των κάθε μορφής πολέμων, επομένως δεν μπορώ να το σκεπάσω με ζαχαρόπαστα. Διαβάστε το, νιώστε τον σφυγμό και τους χτύπους μιας καρδιάς που έχει ξεριζωθεί αιφνιδίως και αναίτια αλλά δεν παύει με κάθε χτύπο να φτιάχνει μια ελπίδα ακόμη, να παίρνει άλλη μια ανάσα.

Μικροί ήρωες, παρένθετοι στην καθημερινότητά μας (από μας εξαρτάται η μονιμότητά τους και η βελτίωση των συνθηκών τους ώσπου να έρθει το αισιόδοξο αύριο στο ραντεβού τους), αναπάντεχοι επισκέπτες από ανάγκη κι όχι από επιλογή αφηγούνται με τόλμη, αμεσότητα και ειλικρίνεια τα δεινά που τους έφεραν στην Ελλάδα. Πακιστάν, Συρία, Αφρική είναι κυρίως οι χώρες που έδιωξαν κακήν κακώς τα παιδιά τους, κάποια τυχερά έφτασαν με τις οικογένειές τους, τα περισσότερα ολομόναχα όμως. Κακουχίες, δυσκολίες, αγωνία, φόβος, φτώχεια, ανασφάλεια, εκμετάλλευση κι όμως τα όνειρα είναι εκεί, κρατιούνται στα παιδιά γαντζωμένα από τη δική τους απελπισία να μην τα αφήσουν μόνα, γιατί το παιδί δεν πρέπει να πάψει να ονειρεύεται και να αποκτά δύναμη και θέληση για ένα καλύτερο αύριο.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες που κατέγραψε η κυρία Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αποδίδονται με σκληρή πιστότητα από την κυρία Μαρία Μανουρά, που διάλεξε ζωηρά χρώματα, με ανάγλυφα λες όλα τα αισθήματα που έχουν βιώσει αυτά τα πλασματάκια. Ο κύριος Θεόφιλος Βενάρδος έχει φωτογραφίσει τα μάτια των παιδιών που έχουν επιλεγεί για να περιληφθούν οι ιστορίες τους στο βιβλίο κι είναι λες και βλέπεις τα πάντα μέσα σε αυτά. Αυτή η πρωτοτυπία είναι η πιο άμεση αφήγηση των γεγονότων γιατί εκεί μέσα έχουν φωλιάσει τα συναισθήματα που γεννήθηκαν κατά το ταξίδι των παιδιών ως τις ακτές της Ελλάδας.

Το «Μέσα από τα μάτια τους» είναι μια ανθολόγηση των δύσκολων καταστάσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χωρίς να το έχουν επιλέξει δώδεκα παιδιά, δώδεκα ακτίνες στο σκοτάδι του παραλογισμού και του μίσους και ταυτόχρονα μια έκκληση να δει ο ανυποψίαστος ή αδιάφορος ή παρασυρμένος από τη χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει στις απέναντι ακτογραμμές. Ένα μεγάλο εύγε σε όλους τους συντελεστές και κυρίως στην Ελληνοεκδοτική, που παραχωρεί 3 ευρώ από την πώληση του κάθε βιβλίου στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Praksis (Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), μία ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Μη διστάσετε να χαρίσετε αυτό το βιβλίο στον εαυτό σας και στα παιδιά σας και να ανακαλύψετε μαζί πώς μπορείτε να βοηθήσετε για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς αίμα, χωρίς πολέμους, χωρίς μίσος.

Εις μνήμην του Προέδρου της Praksis Τζανέτου Αντύπα που «έφυγε» πριν λίγους μήνες.

Πάνος Τουρλής