Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ο  «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης» είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ο Λόμπο είναι ένας λύκος που πέρασε τα σύνορα του Μεξικού με την Αμερική το 1893 και άρχισε με την αγέλη του να κατασπαράζει τα ζώα των καουμπόηδων. Ο σερίφης Κούπερ για μήνες και πεισμωμένα κυνηγούσε τον Λόμπο, τον αρχηγό, για να διαλύσει επιτέλους την αγέλη. Η Μπλάνκα, μια πανέμορφη άσπρη λύκαινα, θα είναι το καλύτερο δόλωμα για την εξόντωσή του. Μήπως όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένει ο Κούπερ; Η ιστορία είναι γραμμένη απλά αλλά ένιωσα την ένταση της δράσης και της περιπέτειας σχεδόν από την αρχή. Ο συγγραφέας απέδωσε με όσο πιο μαλακό τρόπο γινόταν τον αγώνα επιβίωσης των πεινασμένων λύκων και τον τρόπο με τον οποίο τους κυνηγούσαν οι καουμπόηδες. Συγκινήθηκα πολύ με την ιστορία του Λόμπο, γιατί μου έδειξε το μέγεθος της πραγματικής αγάπης και της αυτοθυσίας που μπορούν να νιώσουν και τα ζώα κι ας μην το πιστεύουμε. Θα ήθελα πολύ να είμαι στη θέση του Κούπερ μόνο και μόνο για να ζήσω την ανατρεπτική στιγμή της ιστορίας. Η εικονογράφηση της κυρίας Λίλας Καλογερή είναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της εποχής και των συνθηκών. Δίνει με την πένα της σχεδόν ανθρωπομορφικές εκφράσεις στον Λόμπο και απεικονίζει παραστατικά την ομορφιά της Μπλάνκα, καθώς και τα βοσκοτόπια που λυμαίνονταν τα πεινασμένα ζώα.

Στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε για την πραγματική ιστορία του Λόμπο και της Μπλάνκα, καθώς και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πανέμορφου και έξυπνου λύκου που είναι σαρκοφάγο και κυνηγά σε αγέλες. Έτσι, προστέθηκε άλλος ένας απρόσμενος φίλος στην καλαίσθητη αυτή σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη.

Πάνος Τουρλής