Κόρη στον βυθό

της Μαίρης Σάββα-Ρουμπάτη

Ο Πάνος και ο Ηλίας κάνουν αμέριμνοι τους βουτιές τους στην Αντίπαρο όταν βλέπουν κάποιους ψαράδες να ρίχνουν κάτι στο νερό. Τα παιδιά βουτάνε και ανακαλύπτουν μια πανέμορφη μαρμάρινη κόρη. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς περιπετειών που τα μαθαίνει να αγαπήσουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, να κατανοήσουν τη σημασία και την αξία της ιστορικής συνέχειας και με τη βοήθεια φίλων και επαγγελματιών (ξεναγών, ψαράδων κλπ.) να μάθουν πολλά πράγματα για την Πάρο και την Αντίπαρο. Συμπαραστάτης τους η Άννα, ένα κοριτσάκι που ήρθε να περάσει τις διακοπές της με τον παππού και γνωρίζει κι εκείνη πολλά μυστικά του νησιού.

Η ιστορία είναι κατάλληλη για παιδιά από 9 ετών και πάνω και είναι γεμάτη ανατροπές και πραγματολογικά στοιχεία. Έμαθα πάρα πολλά για το νησί της Πάρου: τη σημασία της στην αρχαιότητα, τον αγώνα της για πρωτοκαθεδρία σε μια εποχή που κυριαρχούσε η Αθήνα, για τις διενέξεις με τη Νάξο, για τα λατομεία μαρμάρου και τη διαφορά ποιότητας αυτού του πανέμορφου υλικού, για τα ξωκλήσια, για την ενετική κυριαρχία και πολλά άλλα. Ίσως αυτές οι πληροφορίες ήταν πολλές συγκριτικά με την εξέλιξη της δράσης όμως βοήθησαν πολύ να προχωρήσει η ιστορία παραπέρα και ήταν πολύτιμες για τα τρία παιδιά.  Το τέλος ήταν μια μεγάλη έκπληξη!

Η «Κόρη στον βυθό» είναι μια δυνατή περιπέτεια για μικρούς αναγνώστες, με πολλές πληροφορίες για το νησί, παιδικούς χαρακτήρες οικείους στα σποράκια που διαβάζουν και περνάει με εύληπτο και παιδαγωγικό τρόπο την αγάπη που πρέπει να έχουμε όλοι απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και να μην την ξεπουλάμε.

Πάνος Τουρλής