Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2010

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το 2010.

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου            
απονεμήθηκε εξ ημισείας με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου (Στη διαπασών) στον
Μάνο Κοντολέων για το
Πολύτιμα δώρα (Εκδόσεις Πατάκη)  

"Υπάρχουν κάποιες πέτρες που τις λένε πολύτιμες: τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια, τα σμαράγδια. Είναι πολύτιμες γιατί είναι όμορφες, μα και σπάνιες. Όμορφα και σπάνια είναι και κάποια συναισθήματα. Σαν κι αυτά της αγάπης, της προσφοράς και του έρωτα. Και υπάρχουν κάποια παραμύθια που μιλάνε για όλα αυτά."
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων συγγραφικού έργου, το 2009,  ο Μάνος Κοντολέων προσέφερε στους αναγνώστες του  Πολύτιμα δώρα. Μια συλλογή τριών παραμυθιών ή φανταστικών διηγημάτων_ ο ίδιος αποφεύγει να τα χαρακτηρίσει_ που  γεφυρώνουν την όποια ηλικιακή διαφορά μπορεί να υπάρχει στο αναγνωστικό κοινό.
Μια πρόταση λογοτεχνικής ενσάρκωσης διαχρονικών αξιών  και επίκαιρων μηνυμάτων.
Μια άρτια ποιοτικά εκδοτική μορφή, με τις εικόνες της Ρίτα Τσιμόχοβα, -κάθε μια τους κι ένας ζωγραφικός πίνακας- να δημιουργούν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.
Ένα βιβλίο που μπορεί  να γίνει ένα πολύτιμο δώρο για όσους αγαπούν τους θρύλους και τη φαντασία, για όσους πιστεύουν στον έρωτα και στην αγάπη.
Για τη βράβευσή του ο Μάνος Κοντολέων δήλωσε:
«Τα Πολύτιμα Δώρα μου, έχουν να κάνουν με διαχρονικές αξίες... Κι εγώ προσπάθησα να τα γράψω με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να  τα διακρίνει μια διαχρονική λογοτεχνικότητα.
Στην ουσία με τα Πολύτιμα Δώρα θέλησα να αποδείξω πως η λογοτεχνία για παιδιά μπορεί να είναι και λογοτεχνία για ενήλικες.
Χαίρομαι που η πρότασή μου αυτή αναγνωρίστηκε ».

Το για τρίτη φορά βραβευμένο Στη διαπασών (έχει τιμηθεί επίσης με Εύφημη Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, 2008, και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω, 2010) είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι' αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τους θεωρούν χαμένους, ή γι' αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.

«[...] Σε εφήβους άνω των 14 και σε ενήλικες απευθύνεται το δεύτερο διαμάντι των φετινών επιλογών μας: μια ελληνική εφηβική νουβέλα που δεν έχει τίποτε απολύτως να ζηλέψει από έναν Νικ Χόρνμπυ ή έναν J.D.Salinger. Με τίτλους τραγουδιών και των τραγουδιστών τους να επιγράφουν τα κεφάλαιά του, το Στη διαπασών, διά χειρός του ήδη βραβευμένου Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι ένα από τα καλύτερα και, πάντως, τα ειλικρινέστερα ελληνικά βιβλία των τελευταίων ετών, που αξίζει να διεθνοποιηθεί. Βουτώντας στα απόνερα του Γυμνασίου μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του Πειραιά, ανάμεσα στα μπιλιάρδα, τις καφετέριες, τα γήπεδα, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα αγιάτρευτα, τα πασίγνωστα και ανομολόγητα οικογενειακά μικρο-εγκλήματα που διαπράττονται εντός των ασφυκτικών τοίχων του διαμερίσματος, παρακολουθούμε χωρίς περιττές δραματοποιήσεις, με γρήγορο ρυθμό και χιούμορ, να γεννιούνται ο έρωτας, η ξενοφοβία, η βία, η γραφική αλλά καθόλου ακίνδυνη εθνικιστική συμμορία των "Ελευθερολακώνων", η επίγνωση."Το χαρμάνι μιας προσεγμένης δραματουργίας και μιας χυμώδους, σπάνιας στη φυσικότητά της, χρήσης του διαχρονικά εξωτικού γλωσσικού ιδιώματος των πιτσιρικάδων πείθει και συμπαρασύρει. Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και, εννοείται, για γονείς».

Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή, 13 Δεκεμβρίου 2009