Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ο  «Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» είναι το έκτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ο Κουίμπι είναι ένας γορίλας που μεγάλωσε μαζί μ’ ένα μικρό αγοράκι, τον Τόμπι, γιο ενός ανθρώπου που φρόντιζε άγρια ζώα και μετά τ’ απελευθέρωνε. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή χώρισαν οι δρόμοι τους όμως κανείς δεν ξέχασε τον άλλον. Χρόνια αργότερα, ο Τόμπι έμαθε πως ο γορίλας έχει γίνει εχθρικός κι ακοινώνητος και αποφασίζει να τον βρει. Και τότε… Η ιστορία είναι γραμμένη απλά και τρυφερά, με τρόπο που δείχνει πως ζώα και άνθρωποι είναι πλάσματα που έχουν ανάγκη την ίδια τρυφερότητα και αγάπη. Ο συγγραφέας απέδωσε πολύ όμορφα τον τρόπο που μεγάλωσαν παιδί και γορίλας, καθώς και την επανένωσή τους χρόνια μετά. Πόσο όμορφα και αυθόρμητα πηγάζει μέσα από αυτήν την ιστορία το οικολογικό μήνυμα αγάπης προς τους τετράποδους φίλους μας και πόσο διακριτικά φαίνεται η σημαντικότητά τους. Η εικονογράφηση της κυρίας Λίλας Καλογερή είναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της ιστορίας. Σχεδόν αφαιρετικά καταγράφει το μέρος όπου έζησαν οι δύο φίλοι καθώς και τη ζούγκλα στη συνέχεια αλλά τα συναισθήματα του κειμένου αποτυπώνονται έντονα στο βλέμμα και τις κινήσεις των χαρακτήρων.

Στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε για την πραγματική ιστορία του Κουίμπι και του Ντέμιαν Άσπιναλ που τον φρόντιζε, καθώς και για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του απειλούμενου προς εξαφάνιση γορίλα.  Έτσι, προστέθηκε άλλος ένας απρόσμενος φίλος στην καλαίσθητη αυτή σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη.

Πάνος Τουρλής