Καληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ...

του Γιώργου Κ. Κατσέλη

b211252Ο μικρός Ιάσονας μια μέρα ανοίγει κρυφά τον υπολογιστή του γραφείου του πατέρα του και μπαίνει στη μαγική χώρα του Διαδικτύου (Internet), μια χώρα όπου κάθε σου επιθυμία γίνεται πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι ίδιο με την καθημερινή σου ζωή, ταξιδεύεις όπου και όσο θέλεις, βλέπεις ό,τι θέλεις.

Ο μικρός μας πρωταγωνιστής, με τη βοήθεια του Κλικ, του γλυκού ποντικού και του Πατ, της πάπιας, γνωρίζει τον κύριο Γκουγκλ, ο οποίος εργάζεται σε μια αχανή χώρα γεμάτη βιβλιοθήκες και βιβλία, όπου ο κόσμος συνέχεια διαβάζει, ερευνά, ψάχνει. Αυτό το ειδυλλιακό τοπίο όμως σύντομα θα κινδυνέψει από τις επιθυμίες του λόρδου Τρέλγιν (συμβολίζει την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας) αλλά και θα υποστηριχτεί από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της μακρινής Γιαχωνίας, όπου εργάζεται ο ξάδελφος του κυρίου Γκουγκλ, ο κύριος Γιάχου. Για μένα, ο πιο ξεκάθαρος παραλληλισμός ήταν η Χώρα των Χαμένων Φωνηέντων, όπου καταργήθηκαν τα φωνήεντα και ο κόσμος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί, κάτι που ζούμε φέτος πλειστάκις με τις συντομογραφίες στην ηλεκτρονική μας επικοινωνία.

Το κείμενο είναι διασκεδαστικό, περιέχει και τα καλά και τα κακά της αλόγιστης χρήσης ενός υπολογιστή, δείχνει τους κινδύνους και τα προτερήματα από την επίσκεψη στους ιστοτόπους και κλείνει με ένα όμορφα λιτό κεφάλαιο για τα προτερήματα της αληθινής ζωής χωρίς υπολογιστή, δίχως να αποκηρύττει τα οφέλη από το Διαδίκτυο.

Θα προτιμούσα περισσότερο ξεκάθαρους παραλληλισμούς και ως προς τις χώρες και ως προς τον τρόπο που δρουν και ενεργούν ο Ιάσονας με τους φίλους του μέσα σε αυτές, γιατί ένα παιδί 8 ετών θα παρασυρθεί από την περιπέτεια του βιβλίου, όμως δύσκολα θα κατανοήσει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις γραμμές αν το διαβάσει μόνο του. Η εικονογράφηση είναι πολύ ωραία, απλή, ασπρόμαυρη, θυμίζει έντονα κόμικ. Το «Καληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ» είναι μια όμορφη ιστορία που εγκαινιάζει την Μπλε Σειρά των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Πάνος Τουρλής