Καλεσμένοι στο σπίτι

του Βασίλη Κουτσιαρή

Ο Λουκάς κάνει διάφορες παλαβομάρες όποτε έχουν καλεσμένους στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μένει τιμωρημένος στο δωμάτιό του. Η μητέρα του φοβάται πως αν συνεχίσει έτσι δε θα έχει κανένα φίλο. Θα καταλάβει λοιπόν ο μικρός μας ήρωας το λάθος του; Θα επανορθώσει; Κι αν ναι με ποιον τρόπο;

Ο Βασίλης Κουτσιαρής μπαίνει για τα καλά στην ψυχολογία ενός καπετάν φασαρία και δημιουργεί κωμικοτραγικές στιγμές με τις οποίες θα διασκεδάσουν οι μικροί αναγνώστες από 5 ετών και πάνω. Πετάει φαγουρόσκονη, σκαλίζει τη μύτη του, φτερνίζεται με ανοιχτό στόμα και κάνει ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά και τιμωρείται, όμως συνεχίζει απτόητος τις σκανταλιές. Όλα αυτά πάντως θα αλλάξουν όταν έρθει η πρόσκληση σε ένα πάρτι. Αυτό που θα ζήσει ο Λουκάς θα ανατρέψει για πάντα τη ζωή του.

Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια ζωντανεύει τον μικρόκοσμο ενός άτακτου παιδιού και γεμίζει τις σελίδες του βιβλίου με υπέροχα, φωτεινά χρώματα. Οι προοπτικές της είναι τολμηρές και αξιέπαινες ενώ τα χαρακτηριστικά των προσώπων που σκιτσάρει είναι αδρότατα. Μου άρεσε πολύ το πρώτο θύμα της ιστορίας, η νονά, πόσο ψύχραιμη είναι όταν στέκεται στη στάση πασαλειμμένη με σοκολάτα όσο ο κόσμος γύρω της την κοιτούσε απορημένος. Μικρές λεπτομέρειες ζωντανεύουν το άτονο συνήθως φόντο και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να επεξεργαστούν περισσότερο τις εικόνες.

«Καλεσμένοι στο σπίτι» λοιπόν και ο Λουκάς πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται κόσμια και ευπρεπώς. Θα τα καταφέρει; Η συναρπαστική γραφή του Βασίλη Κουτσιαρή και η παραστατική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι το καλύτερο εχέγγυο!

Πάνος Τουρλής