Θανάσιμη απειλή

του James Patterson

Ο Ίθαν και η Ζόι Κόιλ, παιδιά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, απάγονται μέσα από το σχολείο τους κι αυτό κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας, πληροφοριών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που υπάρχουν στη χώρα. Ταυτόχρονα, κάποιος δηλητηριάζει τον ταμιευτήρα νερού της Ουάσιγκτον κι αποπειράται να τοποθετήσει εκρηκτικά και δηλητηριώδες αέριο στο σύστημα του μετρό της πόλης. Πώς συνδέονται τα δύο γεγονότα μεταξύ τους και ποιος είναι ο τελικός στόχος; Μήπως η απαγωγή των δυο παιδιών είναι αντιπερισπασμός για ένα μεγαλύτερο και καταστροφικότερο πλάνο;

Η 18η περιπέτεια του Άλεξ Κρος, του πασίγνωστου έγχρωμου ντετέκτιβ της Ουάσιγκτον, έχει μεγάλη ένταση και αγωνία, απανωτές ανατροπές και κατάφερε να με κρατήσει ως το τέλος. Με την κλασική εναλλαγή πρωτοπρόσωπης (Άλεξ Κρος) και τριτοπρόσωπης αφήγησης και την εξιστόρηση των δύο διαφορετικών υποθέσεων σε παράλληλο χρόνο, μ’ ένα αόρατο ρολόι να μετράει τον χρόνο μέχρι να βρεθούν τα παιδιά και να συλληφθούν οι ένοχοι για τις μαζικές δολοφονίες, γυρνούσα τις σελίδες γεμάτος αγωνία και με κάποιες δεύτερες σκέψεις ως προς τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ειδικά απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες και «αμερικανιές», ο συγγραφέας προβάλλει στο σωστό μέγεθος το πατριωτικό αίσθημα του μέσου Αμερικανού αλλά και το μίσος που μπορεί να εμποτίσει έναν μουσουλμάνο έτοιμο να θυσιαστεί για την πατρίδα του, σκοτώνοντας όλους αυτούς τους υπερκαταναλωτικούς ξένους («Τι αηδιαστική πόλη! Και όμως, όπου και αν κοιτούσες, υπήρχε ένα ακόμη χοντροκομμένο μνημείο προς τιμήν της αμερικανικής αλαζονείας και ισχύος», σελ. 95). Η Χάλα αλ Ντοσάρι και ο σύζυγός της, Τάρικ, είναι μέλη της Αλ Άιλα και της Οικογένειας, μιας ισχυρής εκδικητικής ομάδας που έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Αμερική. Ο τρόπος που δρουν και επιτίθενται, οι αναποδιές που συναντούν κι ένα ισχυρό ιδεολογικό σοκ που δέχεται η Χάλα δείχνουν όσο γίνεται πιο ακριβοδίκαια τον τρόπο σκέψης και παραπλάνησης που δέχονται τέτοιοι άνθρωποι και πείθονται να θυσιαστούν για υψηλά ιδανικά («Καμιά τιμωρία δεν ήταν υπερβολική για το λαό της Αμερικής», σελ. 165).  

Ως προς τις «αμερικανιές» που έλεγα πριν, υπάρχουν άφθονες στο σκέλος της απαγωγής των Πρώτων Παιδιών, μιας και εδώ έχουμε ένα σωρό προβλήματα και γραφειοκρατία που δεν αφήνουν τον Άλεξ Κρος να εμπλακεί στην υπόθεση, παρ’ όλη την εμπειρία του και την επιτυχία του σε υποθέσεις απαγωγής όπως αυτήν του Γκάρι Σόνετζι (η πρώτη περιπέτεια της σειράς, με τίτλο «Και ήρθε μια αράχνη»). Τελικά, με προτροπή της Πρώτης Κυρίας, ο Άλεξ Κρος μπαίνει στα ανώτατα κλιμάκια δράσης, προστασίας και έρευνας («Ήταν μια πραγματική σούπα με αλφαβήτα μέσα σ’ εκείνη την αίθουσα -CIA, FBI, NSA, MPD-, εκπρόσωποι του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, της Μυστικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας», σελ. 116) κι έτσι έχουμε τα μέτρα ασφαλείας του Λευκού Οίκου, την καθημερινότητα της Πρώτης Οικογένειας, άντε και λίγα ψήγματα χαρακτήρα, κυρίως της συζύγου, ως προς το θέμα της απαγωγής των παιδιών της. Ενδιαφέρουσα ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης, με τον ένοχο να μην αποκαλύπτεται παρά μόνο με τον γνωστό «από μηχανής» τρόπο, με τα στάδια των ερευνών, τα λάθος ίχνη που επίτηδες άφηνε πίσω του ο απαγωγέας κλπ. αλλά πάνω απ’ όλα με τον θυμό του Άλεξ Κρος που τον οδηγεί σε αυτοδικία με εντελώς κινηματογραφικό τρόπο!

Σε προσωπικό επίπεδο, η καθημερινότητα στο σπίτι των Κρος είναι σχετικά ομαλή, με τον συζυγικό βίο, μιας και ο Άλεξ παντρεύτηκε την Μπρι στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς («Τελικός στόχος»), να έχει τα πάνω και τα κάτω του, τον Ντέιμον να λείπει στο οικοτροφείο, τον Άλι και την Τζάνι να μεγαλώνουν και τη Νάνα Μάμα να πέφτει θύμα ληστείας από μια δεκατριάχρονη κοπέλα, την Άβα, η οποία χωρίς να το ξέρει τα έβαλε με τον λάθος άνθρωπο! Η τιμωρία της είναι παραδειγματική και εντελώς πρωτότυπη, μιας και κανείς δεν τα βάζει με την υπερήλικη, πάνσοφη και τετραπέρατη γιαγιά!

Η «Θανάσιμη απειλή» είναι άλλο ένα γρήγορο και ανατρεπτικό βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Άλεξ Κρος, ο οποίος τώρα έρχεται αντιμέτωπος με την απαγωγή δύο σημαντικών προσώπων της Αμερικής και ταυτόχρονα με μια μαζική σχεδόν τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουάσιγκτον και του ίδιου του Προέδρου από φανατικούς μουσουλμάνους. Ανατροπές, καταιγιστική δράση, κινηματογραφικά πλάνα, εμπόδια, μυστικά, προδοσίες και άλλα θα ικανοποιήσουν τους φανατικούς της σειράς.

Πάνος Τουρλής