Η συνταγή της αγάπης

της Saira Shah

Ένσταση για τον τίτλο. Εντελώς ασύμβατος με το ύφος του βιβλίου. Το βιβλίο περιγράφει την ανατροπή της ζωής της ηρωίδας με αφορμή τη γέννηση του παιδιού της. Η ζωή της η προσωπική κλυδωνίζεται, η επαγγελματική περνάει περίπου στην ανυπαρξία και καλείται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες μιας μετακόμισης περίπου στο πυρ το εξώτερον, τη μαμά της που εισβάλλει ως ταύρος σε υαλοπωλείο κραδαίνων κατεβατό με ατελείωτες συμβουλές και παρατηρήσεις, νέα πρόσωπα γεμάτα προβλήματα και τα ίδια ... Ως κερασάκι στην προβληματική τούρτα έρχεται να καθίσει η αιτία όλων αυτών : η γέννηση ενός ανίατα άρρωστου μωρού.

Η ηρωίδα ξεκινά μία πάλη με τον εαυτό της και τα ενοχικά συναισθήματα που την κατακλύζουν εξαιτίας της απόρριψης που νοιώθει για το μωρό της. Παλεύει όμως και με τις εποχές του χρόνου που κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη ζωή της στο νέο της σπίτι, ένα αγρόκτημα στην άκρη του πουθενά. Το ετοιμόρροπο σπίτι θυμίζει και παραπέμπει στον εσωτερικό της κόσμο. Τα σχέδια της για μια καλύτερη ζωή, προσωπική και επαγγελματική διαψεύδονται και η ίδια αναλώνεται σε έναν άνισο αγώνα που τελικά την εξαντλεί.

Διάφορα ερωτήματα τίθενται στο βιβλίο. Οφείλει ένας γονιός να αφιερώσει - καταστρέψει όλη του τη ζωή, προσωπική και συζυγική για να φροντίσει ένα άρρωστο παιδί; Ή μήπως έχει παρέλθει ο καιρός της θυσίας και οφείλει στον εαυτό του να κοιτάξει μπροστά, ισορροπώντας συναισθηματικά και διοχετεύοντας τις δυνάμεις του στην εξέλιξη του και της σχέσης του με το σύντροφό του;

Η ηρωίδα μάχεται, καταρρέει, επανακάμπτει, απελπίζεται, τα παρατάει, επιστρέφει. Το μωρό της κατάφερε να το αγαπήσει και να συμφιλιωθεί με την κατάσταση και το μέλλον του που γίνεται άρρηκτα δεμένο με το δικό της και του άντρα της. Όχι από ανάγκη ή τύψεις αλλά από συνειδητή επιλογή.

Μέσα από άπειρες ψυχικές μεταπτώσεις επιλέγει το μωρό της, ξέροντας ότι θα υπάρχει ημερομηνία λήξης. Σε πείσμα των συνθηκών οργανώνει το σπίτι της και επενδύει στο όνειρό της. Αποφεύγει τη θυσία και μέσα από όλες τις διεργασίες που περνάει καταφέρνει να συνεχίσει να ονειρεύεται μια ζωή που θα περιλαμβάνει και το άρρωστο παιδί της μαζί με όλα αυτά που λαχταράει να δημιουργήσει.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πολλές φορές οι περιγραφές σοκάρουν με την ωμότητα τους και εννοώ την απερίφραστη άρνηση των γονιών να ασχοληθούν με το παιδί τους. Αναρωτιέται ο αναγνώστης "μα είναι δυνατόν να λες νέτα σκέτα ότι θες να πεθάνει το παιδί σου μια ώρα αρχύτερα;". Και όμως είναι, όπως φαίνεται από το βιβλίο. Ίσως για μας τους νότιους είναι σοκαριστικό. Μπορεί να το σκέφτεσαι και να το παρακαλάς ενδόμυχα αλλά δεν το ξεστομίζεις έτσι εύκολα. Η έννοια της υποχρέωσης ίσως είναι περισσότερο αναπτυγμένη σε μας.
Πάντως είναι ένα βιβλίο γεμάτο με συναισθήματα που τονίζονται περισσότερο από τις περιγραφές των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η ηρωίδα.

Emily Tsaroucha