Η πέμπτη πόλη των Δωριέων

του Κώστα Στοφόρου

Η αγαπημένη παρέα των παιδιών που αγάπησα στα βιβλία «Ο κώδικα της Λέρου» και «Η κούπα του Πτολεμαίου» επιστρέφει ενωμένη, δυναμική και ακμαιότατη για διακοπές σε χωριό της Γκιώνας, όπου κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος της περιοχής αφανίζοντας από τον χάρτη σημαντικές αρχαίες πόλεις, τις οποίες οι επιστήμονες αναζητούν για χρόνια. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Μα φυσικά ο παλιός εχθρός των παιδιών, ο Κουρτ Βίντερ! Μόνο που σε αυτήν την επιμορφωτική, διασκεδαστική περιπέτεια, κάποιον θ’ αποχαιρετήσουμε για πάντα….

Ο κύριος Κώστας Στοφόρος συνεχίζει να ξεδιπλώνει τις ιστορίες του με αφηγηματική χάρη και αγάπη για την έρευνα και τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Αυτήν τη φορά ξεψαχνίζει την περιοχή της Γκιώνας, όπου με έδρα τα ηρωικά και σημαντικά Καστέλλια ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει πολλά πράγματα για την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής, με προεξάρχουσα τη Δωρίδα και το λεγόμενο «πρόβλημα των Δωριέων» αλλά και το πέρασμα του Άρη Βελουχιώτη από ένα πασίγνωστο τοπόσημο. Μέσα σε όλο αυτό το αρμονικό σύμπλεγμα γνώσης και περιπέτειας έχουμε και οικολογικά μηνύματα και λαογραφικές πηγές και μυθολογία και φυσικά δράση, περιπέτεια, ανατροπές!

Όπως στα προηγούμενα βιβλία, έτσι κι εδώ έχουμε ωραίο λεξιλόγιο, ολοζώντανες αναπαραστάσεις σκηνών και περιστατικών, αληθινούς και καθημερινούς διαλόγους, ευρηματικές ανατροπές και δεξιοτεχνία στην αφήγηση. Για να μην αναφερθώ στον χαρακτηρισμό που έχω αποδώσει από την αρχή στον κύριο Στοφόρο: ένα κράμα της εγκυκλοπαιδικότητας της Αντιγόνης Μεταξά, της φροντίδας της Πηνελόπης Δέλτα και της αγωνίας στα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον.

Γεμάτο αγωνία και μυστικά, πλούσιο σε πληροφορίες, έξυπνο και συναρπαστικό ως προς την πλοκή, με όλους (μα όλους!) τους χαρακτήρες που γνώρισα και αγάπησα από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, «Η Πέμπτη πόλη των Δωριέων» καλωσορίζει τον μικρό αναγνώστη σε μια νέα, εξίσου συγκλονιστική περιπέτεια!

Πάνος Τουρλής