Η νομοτέλεια της ανάκαμψης

του Μιχάλη Σιδηρόπουλου


Η έμπνευση για τη  «Νομοτέλεια της Ανάκαμψης» ξεκινά από κάποια βιβλία και άρθρα που διάβασε ο συγγραφέας την περίοδο 2012-13 σχετικά με την οικονομική κρίση. Εξαιρετικά κείμενα, γραμμένα από έγκριτους δημοσιογράφους και οικονομολόγους, τα οποία περιγράφουν και αναλύουν σε βάθος τις πολιτικές, στα τελευταία τριάντα χρόνια, που οδήγησαν τη χώρα κοντά στην πτώχευση.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, η επέκταση του διαλόγου μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η έννοια «ανάκαμψη», όπως την χρησιμοποιεί στον τίτλο του βιβλίου, δεν είναι απλά μία έξοδος από την κρίση, αλλά μία σημαντική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, που θα βελτιώσει την ποιότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, θα προσαρμόσει τη δημοσιονομική διαχείριση στις ανάγκες της κοινωνίας και στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας και θα την θωρακίσει από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Οι προτάσεις εκσυγχρονισμού συμπεριλαμβάνουν την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και καλύπτουν όλους τους καίριους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Στη σημερινή πολύπλοκη διεθνή πραγματικότητα ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελεί ζήτημα εθνικής επιβίωσης και θεωρείται μονόδρομος. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα παρέχει όλες τις βασικές ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και θα προσφέρει σε έναν εξαιρετικά προικισμένο λαό τη δυνατότητα δημιουργίας υλικού, πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου.

Βιογραφικό συγγραφέα


sidiropoulos
Ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο UniversityofManitoba του Καναδά (Σχολή Ηλ. Μηχανολόγων) και στο UniversityofBritishColumbia (Διοίκηση Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικά). Έχει εργασθεί σε εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ελλάδα.


Απόσπασμα από τον επίλογο του βιβλίου:Τα άτομα ζητούν δύο πράγματα από το «σύστημα». Πρώτον, ατομικές ελευθερίες. Δεύτερον, καταναλωτικά αγαθά. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στον πλανήτη στερείται, δυστυχώς, ένα από τα δύο, ή και τα δύο.

Η ιστορία δείχνει ότι μόνο τα πολιτικά συστήματα που βασίζονται στην ελεύθερη οικονομία έχουν καταφέρει να δώσουν αυτά τα δύο πράγματα στους πολίτες. Η διαπί­στωση αυτή δεν είναι ιδεολογική. Είναι απόλυτα και ξεκά­θαρα εμπειρική και ιστορικά τεκμηριωμένη.

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να παραπαίει σε έναν τρίτο δρό­μο, κάτι ανάμεσα στον κρατισμό και στην ελεύθερη οικο­νομία, δεν αποκλείεται να καταλήξει κι αυτή στον τρίτο κόσμο.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα θα βαδίσει το δρόμο της ελεύθερης οικονομίας και θα θεμελιώσει το νέο σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος που θα παρέχει όλες τις βασικές ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και θα προσφέρει σε έναν εξαιρετικά προικισμένο λαό τη δυνατότητα δημιουργίας υλικού, πνευματικού και πολιτι­στικού πλούτου.Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Πληροφορίες Βιβλίου
Προσθήκη στο Καλάθι