Η μικρή μάγισσα

του Otfried Preussler

Ο Ότφριντ Πράισλερ (1923-2013) γεννήθηκε στη Βοημία και δίδαξε σε δημοτικά σχολεία ως το 1971, που αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς όλου του κόσμου. Τώρα χάρη στον Κέδρο τα Ελληνόπουλα από 7 χρονών και πάνω μπορούν να διαβάσουν τη «Μικρή μάγισσα», το πιο ανατρεπτικό, επιμορφωτικό και ξεκαρδιστικό βιβλίο του.

Η Μικρή Μάγισσα, 127 χρονών ακόμη, νέα και μαθητευόμενη, σπάει τον κανόνα που απαγορεύει τη συμμετοχή ανήλικων μαγισσών στη Βαλπουργία νύχτα και αρχίζει να χορεύει ξέφρενα μαζί τους. Όταν την ανακαλύπτουν, η τιμωρία της είναι σκληρή: της παίρνουν τη σκούπα και της δίνουν προθεσμία ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να αποδείξει ότι υπήρξε καλή μάγισσα ώστε να την αφήσουν να γιορτάσει μαζί τους τη Βαλπουργία νύχτα. Ευτυχισμένη η Μικρή Μάγισσα, με συντροφιά τον κόρακα Αμπραξάς, αρχίζει να κάνει καλές πράξεις και να βοηθάει τον κόσμο να κάνει καλύτερη τη ζωή του. Μήπως όμως «καλή μάγισσα» σημαίνει «κακή μάγισσα» και η Μικρή μας Μάγισσα κάνει το αντίθετο από ό,τι έπρεπε;

Σπιρτόζικο, καλογραμμένο, εμπνευσμένο, χαριτωμένο και τόσο αληθινό, με ένα πολύ πρωτότυπο τέλος. Λάτρεψα κάθε ιστοριούλα και κάθε περιπέτεια της δόλιας μάγισσας και απόλαυσα την υπέροχη, πολύχρωμη εικονογράφηση που μου θύμισε την ποιότητα των παιδικών αυτοκόλλητων του 19ου αιώνα! Τα παιδιά του δημοτικού θα γελάσουν πολύ με τα παθήματα της μάγισσας και θα μάθουν πολλά από τη συμπεριφορά της και τη νοοτροπία της.

Πάνος Τουρλής