Η Μαρινέλλα όπως την οίδα

της Αλίντας Μαυρογένη

«Η Μαρινέλλα όπως την οίδα» είναι άλλο ένα φροντισμένο λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα και αφορά τις φωτογραφικές λήψεις της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού από τη φωτογράφο Αλίντα Μαυρογένη, κόρη του επίσης φωτογράφου Νίκου Μαυρογένη. Η κυρία Μαυρογένη παραθέτει τις φωτογραφίες που τράβηξε όσα χρόνια ήταν στο πλάι της Μαρινέλλας ως προσωπική της φωτογράφος. Ασπρόμαυρες και έγχρωμες, αυθόρμητες και επαγγελματικές, προσωπικές και ιδιωτικές, δείχνουν την πλαστικότητα του προσώπου της μεγάλης ερμηνεύτριας, το χαμόγελό της, την ικανότητά της να αφήνεται σε έμπειρα χέρια για να φωτογραφηθεί.

Στο λεύκωμα η κυρία Μαυρογένη ντύνει με ελάχιστες επεξηγηματικές λέξεις τις φωτογραφίες, αποφεύγοντας να δώσει άλλη μια βιογραφία της Μαρινέλλας. Εμμένει και επιμένει στην εικόνα που σε αυτήν την περίπτωση είναι «χίλιες εκφράσεις» και όχι «χίλιες λέξεις». Από την Αφετηρία, τη γνωριμία της κυρίας Μαυρογένη και την επιλογή της από τη Μαρινέλλα ως προσωπική της φωτογράφο, στην καριέρα εκτός συνόρων, από τις Προσωπογραφίες στις Μεγάλες συναντήσεις (εξαιρετική η φωτογραφία με τον Γιώργο Νταλάρα αλλά και με την Άννα Βίσση), από τις Οικείες ώρες στη Σκηνή, είναι οι ενότητες των φωτογραφιών που δε χόρταινα να κοιτάζω ξανά και ξανά. Από τη δεκεατία του 1970 ως τη δεκαετία του 1980, μεγάλες πίστες, μεγάλες συνεργασίες, η μόδα της εποχής, οι καινοτομίες της τραγουδίστριας, όλα εδώ, μέσα από εξαιρετικά σπάνιο και πανέμορφο υλικό.

Ένα υπέροχο, ξεχωριστό, διαφορετικό λεύκωμα για τη Μαρινέλλα από μια γυναίκα που την οίδε καλά και τη δι-οίδε ακόμη καλύτερα.

Πάνος Τουρλής