Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

του Αχιλλέα Τριαντόγλου

Layout 1Ο φαρμακοποιός Άρης είναι παντρεμένος με τη Νάνσυ κι έχουν ένα παιδί. Μέσα σε τρεις μέρες, όσες εκτυλίσσεται και η πλοκή του βιβλίου, θα ζήσουν τις πιο τραγελαφικές και σουρεαλιστικές καταστάσεις που μπορούσαν να φανταστούν! Υπέροχο, απολαυστικό και δροσερό κείμενο, γεμάτο αστείες καταστάσεις, κωμικές υπερβολές και γρήγορη πλοκή, με γλώσσα και λόγο που ρέουν ακατάπαυστα και δε σταματούν να πρκαλούν στον αναγνώστη από μειδιάματα μέχρι ξεκαρδιστικό γέλιο!

Η Θεσσαλονίκη ξεδιπλώνεται μέσα στο κείμενο με τους δρόμους της, τα μνημεία της, τις υπηρεσίες της, τους ανθρώπους της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθημερινό, τι θα μπορύσε να συμβεί και να είναι και εκνευριστικά υπερβολικό; Να επισκεφθείς ένα γραφείο κηδειών που κάνει και παράνομες δουλειές με «κουνελάκια», να συμμετάσχεις σε ένα συνέδριο μαθηματικών κι από τη βαρεμάρα σου να σημειώσεις τον μοναδικό λάθος μαθηματικό τύπο που θα εκφέρει ένας διδάκτωρ μαθηματικών και να τον κάνεις να χωθεί βαθιά στη γη, να επισκεφθείς έναν παιδίατρο-ορθοπεδικό που μπερδεύει το υπολειτουργόν νεφρό με το έμβρυο μιας εγκύου, μια κηδεία-υπερπαραγωγή; Πόσες χιλιάδες αστεία gags και περιστατικά μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το βιβλίο;

Ένα μυθιστόρημα που με βοήθησε να χαλαρώσω και να διασκεδάσω, να δω με άλλο μάτι τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μου και να εύχομαι να μη μου συμβούν εμένα ούτε το ένα από αυτά που έζησε μέσα σε τρεις μέρες ο δόλιος ο φαρμακοποιός!

Πάνος Τουρλής