Η γυναίκα με το μυστικό

της Sophie Hannah

b208548Η Νίκι Κλέμεντς, καθ’ οδόν για το σχολείο του γιου της, συναντάει κάποιον που δε θα έπρεπε να ξαναδεί, οπότε αναγκάζεται να κάνει μια μεγάλη παράκαμψη. Κι όχι μονάχα μια φορά, γιατί η ζωή στο σχολείο έχει εκπλήξεις και για τους γονείς. Δυστυχώς όμως περνάει συχνά από ένα σημείο, στο οποίο την επομένη διαπράττεται μια δολοφονία. Κι έτσι βρίσκεται μπλεγμένη σε μια άσχημη υπόθεση, από την οποία πρέπει να βγει αλώβητη μα πάνω απ’ όλα αθώα!

Ένα τελείως διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, totally british, σύγχρονο, φρέσκο, με μια καινοφανή οπτική των πραγμάτων και της υπόθεσης. Η Νίκι έχει ένα μυστικό στη ζωή της, που δεν πρέπει να το μάθει ο άντρας της, πόσο μάλλον τα παιδιά της. Δεν ξέρει πού να στραφεί. Η καλύτερή της φίλη παντρεύτηκε πριν καιρό τον αδερφό της και η σχέση τους άλλαξε για πάντα, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της πρώην κολλητής. Βήμα προς βήμα ανακάλυψα πόσο μπλεγμένη είναι η ζωή της, πόσο χάλια ψυχολογικά είναι η ίδια και πόσα λάθη έκανε στη ζωή της. Ναι, αλλά όλα αυτά τι σχέση έχουν με τον φόνο;

Ποιος σκότωσε τον αρθρογράφο Ντέιμον Μπλάντι, ένα άντρα που καυτηρίαζε τους πάντες και τα πάντα μέσα από τη στήλη του, δημιουργώντας καθημερινά χιλιάδες εχθρούς; Τι τον συνδέει με τη Νίκι αλλά και με μια ανερχόμενη βουλευτή, που ξαφνικά στράφηκε στην οικογενειακή γαλήνη; Πόσο πραγματικά επικίνδυνο είναι να ξεκινήσεις μια ερωτική γνωριμία μέσω sites γνωριμιών και πού μπορεί να καταλήξει αυτό; Τελικά, αξίζει να κομπάζεις  ότι έχεις ένα μυστικό και να αναζητάς αντίστοιχους ανθρώπους;

Η συγγραφέας διάλεξε έναν εντελώς διαφορετικό φωτισμό της ιστορίας: όχι δολοφονία και ανακρίσεις από τη μεριά του αστυνομικού που αναλαμβάνει την υπόθεση αλλά η ζωή της Νίκι πριν και μετά τον φόνο παράλληλα με την πορεία των ερευνών. Η αφήγηση εναλλάσσεται από την πρωτοπρόσωπη της Νίκι στην τριτοπρόσωπη, δίνοντας έτσι και μια ποικιλία στη ροή της υπόθεσης. Συμπόνεσα τη Νίκι και το πόσο απελπισμένη ήταν στον γάμο της για να προβεί σε μια κίνηση που ποτέ δε θα φανταζόταν ότι θα επηρέαζε τη ζωή της. Κι αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν πόσο εγκεφαλικό ήταν όλο αυτό που έζησα, χωρίς γρήγορη δράση και πολλές ανατροπές αλλά με ψυχολογικές διακυμάνσεις. Το αίτιο, οι εξηγήσεις, η απάντηση στο μυστήριο ήταν όλα κρυμμένα στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και τα ανέσυρε η κυρία Hannah με μαεστρία και με καθόλου βαρετό τρόπο. Ακόμη θυμάμαι την αποκάλυψη για τις πραγματικές σχέσεις του αδερφού της Νίκι με την ίδια και τους γονείς της, πόσο αξιοθρήνητο και τραγικό! Και πόσο ταραγμένα παιδικά χρόνια έζησε η ηρωίδα, που κατέφευγε στο ψέμα, γραμμένα τόσο ωμά και απροκάλυπτα που θύμωσα!

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς λουτρά αίματος και διαταραγμένους ψυχικά δολοφόνους, χωρίς σκηνοθετημένα κόλπα κατά συρροήν εγκληματιών, ένα κείμενο που ξεφεύγει αρκετά από τα στερεότυπα της εποχής μας και προχωράει το βρετανικό θρίλερ ένα βήμα παραπέρα. Με δυσκόλεψε, δε λέω, όμως έδειξε πόσο καλά ξέρει η συγγραφέας την ανθρώπινη ψυχολογία και πόσο δεξιοτεχνικά ξέρει να χειρίζεται την πένα της και να κουμαντάρει την ιστορία της. Απαιτεί συγκέντρωση κατά την πορεία της ανάγνωσης κι ελπίζω να μην υπάρξει συνέχεια με πρωταγωνιστές το αστυνομικό ντουέτο γιατί δε συγκράτησα τίποτα από τις ζωές τους, μιας και το βάρος της πλοκής ήταν ξεκάθαρα οι άνθρωποι έξω από το αστυνομικό τμήμα (χμ, μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το 9ο της σειράς με πρωταγωνιστές τον αστυνομικό Σάιμον Γουότερχάουζ και τη σύζυγό του, Τσάρλι. Μάλιστα. Όχι, δε θα συγχιστώ -οι δικοί μου άνθρωποι ξέρουν ότι θέλω να διαβάζω κάτι με τη σειρά- απλώς αν τύχει και διαβάσω κάτι άλλο της σειράς μεταφρασμένο στα ελληνικά θα το κάνω ελπιζοντας να μη βγουν στο προσκήνιο οι αστυνομικοί και χάσω την μπάλα στις προσωπικές τους ζωές).

Πάνος Τουρλής