Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά

της Ελένης Σβορώνου

Εξαιρετικό και πρωτότυπο βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και πάνω! Με χιούμορ και ευαισθησία, απλά λόγια και νομικούς όρους πλήρως ερμηνευμένους σύμφωνα με την ψυχολογία των παιδιών, το βιβλίο αυτό μαθαίνει τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους για τα δικαιώματα των ζώων, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και πολλά άλλα!

Ο Μπαρμπαρόσα, ένα χαριτωμένο σκυλί που το έσωσαν από τον ασβέστη όπου ήταν πεταμένος, ξαφνικά βλέπει τη ζωή του ν' αλλάζει. Το αφεντικό του, παρά τις κραυγές του κοριτσιού που αγάπησε το σκυλί όσο κανείς, χρόνια αργότερα, παρατάει τον Μπαρμπαρόσα σε μια αλάνα κι εξαφανίζεται. Ο Μπαρμπαρόσα, ψάχνοντας να βρει την αγαπημένη του φίλη, σιγά σιγά σχηματίζει μια αλλοπρόσαλλη παρέα: ένα μπαρμπούνι, μια λεοπάρδαλη, μια γάτα, ένα λιοντάρι, ένα καναρίνι, ένα δελφίνι, ένας πελαργός, ένας παπαγάλος, ένας γάιδαρος κι ένας κόκορας γίνονται οι αχώριστοι φίλοι του και συζητούν για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, σε ένα τσίρκο, σε ένα δελφινάριο, ακόμη και στα δάση! Το παραπόνο πνίγει τα ζώα και αποφασίζουν να εμφανιστούν στο Θέμιδος Μέλαθρον ώστε να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις υποχρέωσεις τους και τις απαγορεύσεις που υφίστανται για την εκμετάλλευση και το κυνήγι των άγριων ζώων.

Αστείο και διδακτικό ταυτόχρονα, προσωπικά με έμαθε πάρα πολλά για τα ζώα και για τους νόμους που έχουν θεσπιστεί προς υπεράσπιση και διάσωσή τους. Το κείμενο είναι ολόφρεσκο και γλαφυρό, χωρίς να φοβάται να χρησιμοποιήσει δύσκολες λέξεις, και συνοδεύεται από την πιο χαριτωμένη εικονογράφηση που έχω δει ποτέ! Μεγάλη ποικιλία σε περιπτώσεις βασανισμένων και ταλαιπωρημένων ζώων και πολλές ασκήσεις για τους μικρούς αναγνώστες, που πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις, ώστε να προχωρήσει η ιστορία παρακάτω! Καταπληκτική η σκέψη στο τέλος του βιβλίου να παρατεθούν γλωσσάρι (τι είναι νόμος, διεθνής σύμβαση, ευρωπαϊκή οδηγία κλπ), τα άρθρα και τα κείμενα των σχετικών συνθηκών και οδηγιών, ατέλειωτα παιχνίδια και κουίζ για καλύτερη εμπέδωση του κεντρικού θέματος του βιβλίου, οδηγίες για τα αδέσποτα και τη φροντίδα τους, συμβουλές για τα ζώα συντροφιάς και τηλέφωνα φιλοζωικών οργανώσεων!

Θα τα καταφέρει άραγε ο Μπαρμπαρόσα να εκπροσωπήσει επάξια τους φίλους του, που περιμένουν πώς και πώς να κάνουν τα παράπονά τους στους ανθρώπους; Μη χάσετε αυτό το υπέροχο, επιμορφωτικό βιβλίο!

Πάνος Τουρλής