Επόμενος σταθμός: Βενετία

Το orient express κατευθύνεται προς τη Βενετία. Το μυθιστόρημα που επιλέξαμε όμως εκτυλίσσεται στη Σικελία, γιατί όπως έγραψε κάποτε ο Γκαίτε, η Σικελία είναι το κλειδί για να μπει κανείς στην Ιταλία. Πρόκειται για τον Γατόπαρδο του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1999 σε μετάφραση της Μαρίας Σπυροπούλου από τις εκδόσεις Bell/Χαρλένικ Ελλάς.

Το φημισμένο αριστούργημα του Λαμπεντούζα ανοίγει την αυλαία του στη Σικελία, την άνοιξη του 1860.

Ο Ντον Φαμπρίτσιο, Πρίγκιπας ντι Σαλίνα, είναι ακόμη αρχηγός μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του νησιού. Αλλά ο κόσμος στον οποίο ανήκει πεθαίνει σιγά σιγά, καθώς ο Γκαριμπάλντι ενώνει την Ιταλία υπό το σκήπτρο ενός καινούριου βασιλιά.
Ο Ντον Φαμπρίτσιο διαισθάνεται τον ερχομό της νέας εποχής. Τον βλέπει στα φέουδά του, που εξανεμίζονται. Στα πρόσωπα των εύρωστων αστών που ετοιμάζονται να πάρουν τη θέση της γερασμένης αριστοκρατίας. Και πάνω απ' όλα, στον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα στον λατρεμένο του ανιψιό, τον γοητευτικό, φιλόδοξο Τανκρέντι, και μια άξεστη αλλά πάμπλουτη χωριατοπούλα, την όμορφη Αντζέλικα.
Ανίκανος ν' ανατρέψει την πορεία των γεγονότων, την αποδέχεται με τη φινέτσα και την ειρωνεία που ταιριάζει σ' έναν αληθινό ευγενή, διατηρώντας νηφαλιότητα και στυλ μέχρι τέλους.


Πηγή: Ο γύρος του κόσμου σε 80 βιβλία