Εγώ, ο Άλεξ Κρος

του James Patterson

Την ημέρα των γενεθλίων του, ο Άλεξ Κρος μαθαίνει για τον τεμαχισμό της ανιψιάς του, Κάρολαϊν, που δούλευε ως πόρνη πολυτελείας. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, όταν μπαίνουν στη μέση πολυτελή κλαμπ ερωτικής απόλαυσης, dvd με επικίνδυνες για εκβιασμό ερωτικές σκηνές, ακόμη κι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος! Ποιος σκοτώνει πόρνες με τόσο άσχημο τρόπο και γιατί; Γιατί υπάρχουν ξεκάθαρες εντολές άνωθεν για να κουκουλωθεί η υπόθεση; Ποιος είναι ο μυστηριώδης «Δίας» και γιατί σκοτώνει πόρνες, χρησιμοποιώντας κλαδοτεμαχιστή;

Μετά από πολύ καιρό, έφτασε η στιγμή να απολαύσω ένα καλό αστυνομικό θρίλερ με τον Άλεξ Κρος, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, με σασπένς, ανατροπές, συναίσθημα και μια μπλεγμένη ιστορία που όμως ξεκαθαρίζει σωστά και εγκαίρως. Μου φάνηκε ενδιαφέρον που σε μεγάλο μέρος της πλοκής ανακατεύτηκε ο ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς κλαμπ για να εκβιάσει πλούσιους και διάσημους (ηθοποιούς, μέλη της Βουλής και της Γερουσίας κ. ά.), χωρίς να ξέρει ότι χάρη σ’ αυτόν θα αρχίσει να ξετυλίγεται μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη που… δεν μπορούν να τιθασεύσουν τις ορμές τους. Μου άρεσε επίσης που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γυναίκα καθώς και η ανατρεπτική σκηνή μ’ έναν πράκτορα τυφλά αφοσιωμένο στο καθήκον του!

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Άλεξ Κρος δένεται περισσότερο με τη σύντροφό του, Μπρι Στόουν, στην οποία μάλιστα κάνει και πρόταση γάμου. Η Νάνα Μάμα μας τρομάζει και πάλι με το πρόβλημα καρδιάς που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερβολικά πολλές σελίδες φόβου της απώλειας για όλα τα μέλη της οικογένειας. Η Κάρολαϊν Κρος που δολοφονείται είναι άλλη μια ανιψιά του ντετέκτιβ (είχαμε γνωρίσει τη Ναόμι Κρος στο «Φίλα τα κορίτσια»), μόνο που αυτή δεν είναι καλό παιδάκι ενώ ο πατέρας της και αδελφός του Άλεξ, Μπλέικ, είχε μπλέξει με ναρκωτικά. Τέλος, ο Κάιλ Κρεγκ για άλλη μια φορά εμφανίζεται στον επίλογο του βιβλίου, εκφράζοντας την ανυπομονησία του ν’ αναμετρηθούν ξανά με τον ντετέκτιβ.

Το «Εγώ, ο Άλεξ Κρος» είναι ένα γρήγορο, καλό και ανατρεπτικό θριλεράκι, με χαρακτηριστικά που μου είχαν λείψει στις προηγούμενες περιπέτειες του γνωστού ήρωα.