Είμαι και ο πρώτος

της Anna Cerasoli

Ένα υπέροχο βιβλίο για τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, τους γονείς και τους δασκάλους! Φοβάστε τα μαθηματικά; Δεν τα καταλαβαίνετε; Τα θεωρείτε περιττά στη ζωή σας; Βαριέστε να μάθετε την προπαίδεια ή αναρωτιέστε σε τι χρησιμεύει; Δυσκολεύεστε να κάνετε υπολογισμούς με μεγάλα νούμερα; Αντιμετωπίζετε τις μαθηματικές πράξεις σαν τις αγγινάρες, μακριά κι αγαπημένοι; Αυτό το εύληπτο βιβλίο, με ένα συναρπαστικό κείμενο, θα βοηθήσει τους μικρούς φίλους να αγαπήσουν τα μαθηματικά και να καταλάβουν τις βασικές έννοιες της αριθμητικής και των μαθηματικών. Ακόμη και η ιστορία των μαθηματικών και των αριθμών, η χρησιμότητά τους στους πρωτόγονους λαούς και πώς τους ανακάλυψαν, περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πώς πήρε η Google το όνομά της; Στη σελίδα 32 υπάρχει η απάντηση:

«Ωστόσο, εγώ γνωρίζω έναν πολύ μεγάλο αριθμό, ο οποίος δεν είναι και ο μεγαλύτερος που υπάρχει. Λέγεται γκούγκολ (googol) και αποτελείται από το 1 και από εκατό μηδενικά στη σειρά...Επίσης είχα διαβάσει ότι τα δυο παιδιά που επινόησαν τη μηχανή αναζήτησης Google ήθελαν να την ονομάσουν Googol αλλά έκαναν λάθος καθώς το έγραφαν και τελικά βγήκε Google».

Φανατικός τριτοδεσμίτης ων (μόλις πρόδωσα την ηλικία μου) έπιασα τον εαυτό μου να εξασκείται στα χιλιάδες «Κολπάκια» από τα οποία βρίθει το βιβλίο για να γίνουν οι τέσσερις πράξεις πιο απλές και εύκολες. Η πρόσθεση, η αφαίρεση, η διαίρεση, ο πολλαπλασιασμός είναι καλοί φίλοι που θέλουν να διευκολύνουν τη ζωή μου και όχι να την καταστρέψουν. Μέσα σε όλα αυτά η συγγραφέας Άννα Τσεραζόλι δίνει και χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στην τάξη, αστεία, διδακτικά, ευχάριστα και η εικονογράφηση της Ιλάρια Φατσόλι δημιουργεί ένα πολύχρωμο σύμπαν μέσα στο οποίο θες να βυθιστείς και να εξερευνήσεις κάθε κρυφή κόχη! Αριθμητική, τριγωνομετρία, άλγεβρα, σύνολα, διαγράμματα, πολλπλάσια, πράξεις, όλα εδώ και όλα απλά αλλα όχι απλοϊκά! Μπράβο στον Κέδρο που δίνει τέτοια βιβλία στα μικρά παιδιά!

Πάνος Τουρλής