Δώσε λύση στο μελίσσι

της Μαρίνας Γιώτη

Σε μια πολύβουη Κυψέλη, όπου ζούσαν χιλιάδες μέλισσες, γεννήθηκαν ο Μίλτος και η Μελίνα, εργατικά και πανέξυπνα μελισσάκια. Όταν πέθανε η Βασίλισσα προκηρύχθηκαν εκλογές, κάτι που έφερε την Κυψέλη κοντά στο χάος, μιας και ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός και εις βάρος της παραγωγικότητας. Θα καταφέρουν η Μελίνα και ο Μίλτος να δώσουν «λύση στο μελίσσι»; Τι χρειάζεται μια κοινωνία για να λειτουργήσει ομαλά και εύρυθμα; Πόσο κακό είναι να κοιτάει κανείς το ατομικό του συμφέρον, αδιαφορώντας για το κοινό καλό;

Η Μαρίνα Γιώτη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα με το νέο της βιβλίο: διδάσκει στα παιδιά πολιτική αγωγή και δείχνει πόσο απλά, εύκολα και κατανοητά μπορούν αυτά να μάθουν τις βασικές αρχές μιας οργανωμένης κοινωνίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα θετικά γνωρίσματα της ομαδικότητας. Φυσικά το καλύτερο παράδειγμα είναι το μελίσσι, που αποτελεί υπόδειγμα τάξης και ιεραρχίας. Έτσι, γεννήθηκαν ο Μίλτος και η Μελίνα, που μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια δείχνουν σωστά και εύληπτα τις συνέπειες του ατομισμού και της ξεροκεφαλιάς.  

Τέσσερις χαρακτήρες έβαλαν υποψηφιότητα στις εκλογές, ένας Κηφήνας, ένας Φρουρός, μια Εργάτρια και μια Παραμάνα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας σκληρός προεκλογικός αγώνας, με τις μέλισσες να παραμελούν τις δουλειές τους για να βοηθήσουν στον αγώνα του δικού τους υποψηφίου. Η Μελίνα και ο Μίλτος ανησυχούν, ξέροντας πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η δομή μιας κυψέλης και συνεκδοχικά μιας κοινωνίας: «αξιοποιεί τα ταλέντα κάθε μέλισσας για καλό όλων… Κάθε δουλειά ήταν σημαντική. Αν κάποιος δεν έκανε αυτό που του είχε ανατεθεί, η Κυψέλη θα κατέρρεε». Η ιδέα των μελισσόπουλων οι υποψήφιοι να γίνουν Βασίλισσες για μια μέρα κι έτσι να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες φαντάζει ιδανική. Τελικά ποιος θα πάρει τη θέση της Βασίλισσας; Ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει ικανός ηγέτης;

Σε αυτήν την ανατρεπτική περιπέτεια αναφέρονται πολλά γνωρίσματα της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ενταχθούν οι μικροί αναγνώστες κι έτσι το ταλέντο, η αγάπη και οι ικανότητες της Μαρίνας Γιώτη είναι τα καλύτερα εχέγγυα για μια σωστή επιμόρφωση. Τονίζονται το καλό της ομαδικότητας και η ανάγκη για μια οργανωμένη κοινωνία ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύονται ο εγωισμός, το να μην ακούς και να μη σέβεσαι τον άλλον, καθώς και η δίψα για την εξουσία και για την πρωτοκαθεδρία με κάθε κόστος, ακόμη κι αν αυτό αφορά ακριβώς την ομάδα που θα κληθείς να διοικήσεις. Οφείλουμε μεταξύ άλλων να κρίνουμε και να ψηφίζουμε αντικειμενικά, με επιχειρήματα και όχι από αγάπη για αυτόν που θέλουμε εμείς. Η ομάδα, όπως και η κοινωνία, χρειάζεται όλα τα μέλη της για να λειτουργήσει σωστά, τονίζει μεταξύ άλλων η συγγραφέας.

Η ιστορία συνοδεύεται από πολλές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τις μέλισσες και το μελίσσι, καθώς και από διάφορα παιχνίδια που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν περισσότερο τον κόσμο των μελισσών και μέσα από αυτόν το δικό τους περιβάλλον, είτε στενότερο (οικογένεια) είτε ευρύτερο (σχολείο). Το «Δώσε λύση στο μελίσσι» είναι ένα υπέροχο παραμύθι που μαθαίνει στα παιδιά την ιεραρχία και την οργανωτική δομή μιας κοινωνίας με διασκεδαστικό και έξυπνο τρόπο.

Πάνος Τουρλής