Δωρεάν ένα εκατομμύριο online βιβλία για άτομα με ειδικές ανάγκες

bookshelves

Ένα εκατομμύριο βιβλία πρόκειται να ψηφιοποιήσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Internet Archive, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε τυφλούς και σε δυσλεξικούς. Ο οργανισμός «σκανάρει» τα βιβλία και τα μετατρέπει στην προσβάσιμη μορφή για τους τυφλούς daisy (Digital Audio-based Information SYstem).

Σε αυτή τη μορφή τα βιβλία μπορούν να αναγνωστούν από το ειδικό λογισμικό και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι τυφλοί και μετατρέπουν τις γραπτές σελίδες σε λόγο, προκειμένου να ακούνε τα βιβλία αντί να τα διαβάζουν.

Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από φιλανθρωπικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, επιχειρήσεις και την αμερικανική κυβέρνηση. Τα βιβλία θα είναι από μυθιστορήματα μέχρι εκπαιδευτικά. Ο οργανισμός έχει στήσει 20 κέντρα ψηφιοποίησης σε πέντε χώρες και έχει ξεχωρίσει βιβλία από συνολικά 150 βιβλιοθήκες.

Οι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ορισμένα ηλεκτρονικά βιβλία για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά συνήθως μόνο τους πιο πρόσφατους και εμπορικούς τίτλους, ενώ το Internet Archive θα προσφέρει μια τεράστια ποικιλία βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων, σπάνιων και τίτλων που δεν κυκλοφορούν πια στο εμπόριο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν τα βιβλία από το site του Internet Archive.

πηγή: tvxs.gr