Δεν είμαι η αδελφή μου

της Μαίρης Σάββα - Ρουμπάτη

Ένα ρεαλιστικό εφηβικό μυθιστόρημα που μιλάει για τα ναρκωτικά και για τις σχέσεις μεταξύ των αδελφών. Η συγγραφέας, με τη φωνή της πρωταγωνίστριάς της, Μαρίας, μας αφηγείται τη σχολική καθημερινότητα στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στο λύκειο, μας ανοίγει τα σπίτια των οικογενειών που έχουν εφήβους με τα μύρια ψυχολογικά και κοινωνικά τους προβλήματα και μας δείχνει με πόσο έξυπνο τρόπο μπορούν κάποιοι επιτήδειοι να κάνουν υποχείρια αυτά τα νεαρά παιδιά ώστε να τα καταστρέψουν!

Το βιβλίο είναι κατάλληλο κυρίως για κορίτσια από 14 χρονών και πάνω και σίγουρα στο μυθιστόρημα θα ταυτιστούν με την αφηρημένη, ακατάσταστη Μαρία και την άψογη, επιμελή, αριστούχο αδελφή της, Αλίκη. Ομολογώ ότι ψιλοβαρέθηκα στην αρχή ώσπου να παρουσιαστεί η ιστορία και να δεθεί η υπόθεση, με τις κουβέντες των μαθητριών, τις φιλοδοξίες των αγοριών, τις νουθεσίες και την επιτήρηση των καθηγητών, κάτι που δείχνει ακριβώς πόσο καλογραμμένο είναι το κείμενο και πόσο θα αρέσει στις μικρές αναγνώστριες (εγώ αυτήν την ηλικία την άφησα πίσω πολλά χρόνια πριν).

Από ένα σημείο και μετά όμως, που αρχίζει να εμφανίζεται ο μελαχρινός νεαρός με την αφάνα όλο και πιο συχνά κι η Μαρία αρχίζει να μπλέκεται στο μυστήριο που τυλίγει το εγκατελειμμένο σπίτι στη γειτονιά της, το ενδιαφέρον κορυφώνεται! Αρχίζουν και σχηματίζονται τα στρατόπεδα, το βαποράκι δηλαδή με τον στόχο του και τα επιχειρήματά του, οι επιρρεπείς έφηβες μαθήτριες με τον δικό τους μικρόκοσμο και συναισθήματα και οι γονείς και οι φίλοι που έχουν τον νου τους στη ζωή των μικρών παιδιών και χτυπάνε συναγερμό αμέσως μόλις δουν κάτι διαφορετικό στη συμπεριφορά τους!

Χωρίς να καταντά ηθικοπλαστικό και χωρίς η συγγραφέας να κουνά το δάχτυλο αποστασιοποιημένη, το βιβλίο είναι πολύ προσεγμένο και αποδίδει παραστατικότατα μια δύσκολη και σκληρή αλήθεια, που όλοι αργά ή γρήγορα θα τη συναντήσουν στη ζωή τους: ναρκωτικά στο σχολείο, στο σπίτι, στη ζωή των παιδιών τους. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Τι λύσεις υπάρχουν; Τι βοήθεια χρειάζεται; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, οι καθηγητές, τα ίδια τα παιδιά; Χαρίστε αυτό το βιβλίο στα αγαπημένα σας παιδιά και επιστήστε τους την προσοχή!

Πάνος Τουρλής