Έρως ημίεργος

της Κατίνας Βλάχου

Ολυμπία, 1ος αιώνας μ. Χ. Ο Αλκίνωρ του Αναξίμανδρου από την Ήλιδα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προπονείται σκληρά με τη βοήθεια του γυμναστή του, Λύσιππου. Θέλει να γίνει ολυμπιονίκης για έναν πολύ ρομαντικό λόγο: θέλει την Αλισώ, την κόρη του πλούσιου Ροδίωνα, για γυναίκα του και, μιας και είναι φτωχός και ταπεινός, μόνο αν βραβευτεί ως ολυμπιονίκης θα δεχτεί ο Ροδίων να του τη δώσει.

Την ιστορία μάς τη ζωντανεύει η συγγραφέας που περπατάει ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας και ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας της και τη μαγεία της γλώσσας της μια πολύ όμορφη ιστορία. Με καταπληκτική λεπτομέρεια και σύνθετη αναπαράσταση, με στιβαρό γράψιμο και ενδελεχή μελέτη ο αναγνώσστης διαβάζει διεξοδικά για το ντύσιμο της εποχής, για τους άγραφους κανόνες των αθλητών, για τη νοοτροπία των αγωνιζόμενων νέων, για τις θυσίες στους θεούς και πολλά άλλα. Εξαιρετικό κείμενο, η γνωστή αγαπημένη γραφή της Κατίνας Βλάχου, ένα μικρό διαμαντάκι!

Κρίμα που η ιστορία δεν έχει τέλος, μιας και η συγγραφέας, επηρεασμένη από την ημιτελή, αριστουργηματική Νίκη που αντίκρισε στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, δεν τολμά να ολοκληρώσει το δικό της δημιούργημα από σεβασμό απέναντι στην τελειότητα του ημιτελούς αγάλματος. Κρίμα, γιατί με είχε παρασύρει η ιστορία και με είχε μαγέψει η καλοδουλεμένη αναβίωση των ηθών, των εθίμων και της συμπεριφοράς της εποχής. Ψάξτε να βρείτε το βιβλίο, είναι μια πολύ όμορφη συντροφιά. Στα συν η πρωτότυπη σκέψη να μεταφραστεί το κείμενο στα αγγλικά και να κυκλοφορήσει κι αυτή στο ίδιο βιβλίο με έναν ευρηματικό βιβλιοδετικό τρόπο!

Πάνος Τουρλής