Ένα χαμόγελο για τη Χαρά

του Γιώργου Μπουμπούση

Η Χαρά η λαγουδίνα ετοιμάζει ένα πάρτι για τα γενέθλιά της και θέλει να καλέσει όλους τους φίλους της, αναμεσά τους όμως είναι η κυρία Ζήλια, ο κύριος Φόβος, η κυρία Λύπη. Τι θα κάνει λοιπόν; Θα οργανώσει δύο πάρτι; Θα ακυρώσει τη γιορτή της; Ποια είναι η ιδανική λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

Ο Γιώργος Μπουμπούσης γράφει το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Τα ζωάκια των συναισθημάτων» που είναι κατάλληλο για παιδάκια από 3 έως 5 ετών και είναι αφιερωμένο στη χαρά και την ευτυχία. Ο ταλαντούχος και ικανός συγγραφέας, μέσα από τη διασκεδαστική και γεμάτη εκπλήξεις αυτή ιστορία, δημιουργεί υπέροχες αλληγορίες που θα ξεκινήσουν πολλές συζητήσεις μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους. Η Χαρά η λαγουδίνα είναι πανέξυπνη και κοινωνική, αυτάρκης και ικανοποιημένη με τη ζωή της ώσπου μπαίνει σε ένα δίλημμα. Αλήθεια, τι είναι η ζωή αν έχει μόνο θετικές αποχρώσεις, όπως η Ελπίδα και η Ηρεμία; Μήπως τα χρειαζόμαστε όλα γιατί το καθένα παίζει τον δικό του ρόλο στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας; Πόσο σημαντικά είναι ο Θυμός, η Ζήλια, ο Φόβος και η Λύπη; Η ιστορία επιφυλάσσει μια υπέροχη έκπληξη για τη Χαρά και για τα παιδιά, μιας και το τέλος δεν το περίμενα με τίποτα και με συγκίνησε, γιατί, εκτός από τα ανωτέρω, τόνισε και τη σημασία της φιλίας στη ζωή μας και έφερε στο προσκήνιο την αυταπάρνηση που αυτή χρειάζεται ώστε να εδραιωθεί.

Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά ζωντανεύει με μεγάλες εικόνες, ζωηρές λεπτομέρειες και χιλιάδες χρώματα τον κόσμο του δάσους και τις φυσιογνωμίες των ζώων. Η ίδια η Χαρά έχει μια γλυκιά θηλυκότητα και ένα σπιρτόζικο βλέμμα που δε θέλεις να το βλέπεις μελαγχολικό. Το λαγούμι της είναι γεμάτο κοριτσίστικες λεπτομέρειες και η διακόσμησή της για το πάρτι κομψότατη! Γέλασα πολύ με το απολαυστικό μπάνιο της πριν έρθουν οι φίλοι της και ενθουσιάστηκα με την τελευταία εικόνα που αφορά τη μεγάλη έκπληξη του βιβλίου!

«Ένα χαμόγελο για τη Χαρά» επιφυλάσσει η ιστορία που μας διηγείται με προσεγμένο τρόπο, ανατρεπτική αφήγηση και λιτό λεξιλόγιο ο Γιώργος Μπουμπούσης. Ένα χαμόγελο χαρίζει το νέο βιβλίο των συναισθημάτων σε όλα τα μικρά παιδάκια που θα διαλέξουν το παραμύθι αυτό.

Πάνος Τουρλής