Ένα πουλί στον ώμο μου

της Σιμπίλ Ντελακρουά

Ένα κορίτσι προσπαθεί να κάνει νέους φίλους στο σχολείο αλλά ένα αρχικά χαριτωμένο πουλί κάθεται στον ώμο του και το επηρεάζει με την πάντα αρνητική και ζηλόφθονη γνώμη του. Πώς θα απαλλαγεί λοιπόν από αυτό το πλάσμα; Τι συμβολίζει το πτηνό; Πώς θα το βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά;

Μια τρυφερή, συγκινητική και αλληγορική ιστορία δείχνει στα παιδιά τις βλαβερές συνέπειες της έλλειψης αυτοπεποίθησης και τη σημασία της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Ένα χαριτωμένο πουλάκι με δική του λαλιά κρατάει συντροφιά στην αφηγήτρια αλλά από σελίδα σε σελίδα εξελίσσεται σε δυνάστη και τύραννο, από το οποίο το κοριτσάκι δεν μπορεί να γλυτώσει. Η συγγραφέας και εικονογράφος καταγράφει γλαφυρά σύντομες εικόνες από τη σχολική καθημερινότητα και τονίζει χαρακτηριστικά παραδείγματα απομόνωσης και αποξένωσης. Η λύση που δίνεται στις δυσκολίες είναι συγκινητική και πανέξυπνη, γιατί τελικά υπάρχει λύση στο πρόβλημα, απλή και άμεση!

Η εικονογράφηση δίνει έμφαση στο γκρίζο και το μουντό χρώμα ενώ το πουλί είναι πολύχρωμο και πλουμιστό. Αυτή η εσκεμμένη αντίθεση δείχνει σημασιολογικά πως ό,τι λάμπει δεν είναι απαραίτητα και χρυσός! Επειδή το πουλί είναι πανέμορφο και πρωταγωνιστεί σ’ έναν σκούρο κόσμο δε σημαίνει πως κάνει και καλό στην ιδιοκτήτριά του! Τα παιδιά και γενικά το σχολικό περιβάλλον αποτυπώνονται με ωραίες προοπτικές και ρεαλιστικές λεπτομέρειες.

Το «Ένα πουλί στον ώμο μου» είναι ένα γλυκό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει με έξυπνο τρόπο τα μειονεκτήματα της μειωμένης αυτοπεποίθησης και εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες πώς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Πάνος Τουρλής