Ένα ξεχωριστό δώρο

της Μαριάννας Κουμαριανού

b207213Σε αυτό το υπέροχο, τρυφερό βιβλίο ο μικρός πρωταγωνιστής μάς αφηγείται πώς περνάει τη μέρα του με τον παππού και τη γιαγιά περιμένοντας τη μαμά του να γυρίσει στο σπίτι με το νέο του αδελφάκι. Τις μέρες του γεμίζουν οι ιστορίες από τα ταξίδια του παππού σε μακρινούς τόπους και οι χειροποίητες κατασκευές της γιαγιάς. Όνειρό του είναι να κάνει ένα δώρο στο μικρό του αδελφάκι αλλά δεν ξέρει τι. Θα καταφέρει να βρει κάτι μοναδικό που το αδελφάκι του θα έχει για πάντα; Τι συναισθήματα έχει για την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας;

Η Μαριάννα Κουμαριανού έγραψε μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία, εμπλουτίζοντάς την με όμορφα συναισθήματα, αληθινούς χαρακτήρες και μια καθημερινότητα που την είχα ζήσει κι εγώ στα μικράτα μου, μεγαλώνοντας τα καλοκαίρια με τον παππού και τη γιαγιά. Το κείμενο πότε δείχνει τη συντροφικότητα και την αγάπη ανάμεσα στους παππούδες και το εγγόνι, πότε την αγωνία για το μωρό και πότε τη γλύκα της γιαγιάς που όλοι έχουμε ακόμη καταχωνιασμένη σε μια γωνιά του μυαλού μας. Το κείμενο έχει ωραία, ζωηρή εικονογράφηση, ακριβώς με τα χρώματα που προτιμα η παιδική φαντασία, κάνοντας το περιβάλλον της αφήγησης πιο ζεστό και οικείο.

Ένα καλογραμμένο παραμύθι που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τα μικρά παιδιά να προετοιμαστούν για την έλευση ενός νέου μέλους στο σπιτικό τους.

Πάνος Τουρλής