Ένας κόκκινος Αυγούλης στην Ανάσταση

της Ιωάννας Σκαρλάτου

Σ’ ένα χωριό της Ανδρίτσαινας, ο Αυγούλης, το πρώτο αυγό που βάφει η κυρά Σοφία, ακούει τον τελάλη που ενημερώνει για τον διαγωνισμό του πιο όμορφου αυγού και θέλει πολύ να κερδίσει! Η κουτσούνα, μια χαριτωμένη λαμπροκουλούρα, του εξηγεί πώς θα βγει πρώτος, αρκεί να κάνει τρία πράγματα. Ποια είναι αυτά και τι συμβολίζουν; Θα κερδίσει ο Αυγούλης στον διαγωνισμό; Ποιο είναι το μυστικό ενός καλού χαρακτήρα και πώς μπορούμε να νιώσουμε μέσα μας τις αρετές και τα χαρακτηριστικά της πίστης στον Θεάνθρωπο;

Με ποιητικό λόγο και μια υπέροχη εικονογράφηση, το βιβλίο «Ένας κόκκινος Αυγούλης στην Ανάσταση» μυεί τα παιδιά από 4 ετών και πάνω στις χριστιανικές αρετές ενός καλού παιδιού και τα βοηθάει να βαδίσουν στο μονοπάτι της Αρετής με διασκεδαστικό και εύληπτο τρόπο. Η ιστορία της κυρίας Ιωάννας Σκαρλάτου εκτυλίσσεται γοργά, χαριτωμένα, με πολλά ευτράπελα και χιουμοριστικές καταστάσεις ενώ τα βαθύτερα νοήματα και οι παραλληλισμοί μπορούν να αναδειχθούν με την κατάλληλη βοήθεια ενός γονέα ή εκπαιδευτικού. Μέσα από τις τρεις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει τον Αυγούλη η λαμπροκουλούρα τα παιδιά καταλαβαίνουν τις δοκιμασίες που υπέστη ο Χριστός και τις αρετές που πρέσβευε για μια αγαθή και άδολη ψυχή: ταπείνωση, συγχώρεση και αγάπη. Σε δύσκολες και εφήμερες εποχές όπως η δική μας είναι καλό να υπάρχουν και να προβάλλονται βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο μια στο τόσο, αφού έτσι θα μπουν σωστές βάσεις και γερά θεμέλια για μια όσο γίνεται πιο άρτια προσωπικότητα. Ίσως ακούγεται πολύ ηθικοπλαστικό το περιεχόμενο του βιβλίου, πιστεύω όμως πως είναι καλό να διδάσκονται αυτές οι αρετές και αργότερα το παιδί, με τη δική του ψυχοσύνθεση, ας εφαρμόσει όσο και όπου θέλει αυτά τα πρώτα διδάγματα, το δέον είναι να γίνει μια αρχή.

Η εικονογράφηση της κυρίας Πέγκυς Φούρκα είναι ζωηρόχρωμη, ρεαλιστική και άκρως διασκεδαστική! Ζωντανεύει με ενάργεια και καλοδουλεμένη λεπτομέρεια τον μικρόκοσμο ενός νοικοκυριού, από την κουζίνα ως το κοτέτσι κι από τον κήπο ως το σαλόνι! Γελούσα μοναχός μου βλέποντας την ποικιλία των εκφράσεων των αβγών που βουτούσαν στη βαφή (μέχρι και σκουφί φόρεσε ένα), το βλέμμα του αλόγου όταν κάποιος του ξεριζώνει τρίχες από την ουρά και το πώς ντύθηκαν οι κότες γιατροί και νοσοκόμες για να θεραπεύουν τα σπασμένα και τραυματισμένα αυγά! Παράλληλα με την αφήγηση δηλαδή το παιδί μπορεί να οξύνει την παρατηρητικότητά του και με την κατάλληλη καθοδήγηση να φτιάξει δικές του ιστορίες ή να καταλάβει μέσα από το παιχνίδι βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία καλείται να μεγαλώσει.

Το βιβλίο «Ένας κόκκινος Αυγούλης στην Ανάσταση» είναι μια πολύ καλή επιλογή για την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και μια συντροφιά κατάλληλη για μικρά παιδιά που θέλουν να κατανοήσουν τη χριστιανική διδασκαλία και τις αρετές της.

Πάνος Τουρλής