Έγκλημα στη Βουδαπέστη

του Vilmos Kondor

Βουδαπέστη, Οκτώβριος 1936. Το πτώμα μιας ωραίας, κομψοντυμένης εβραιοπούλας εντοπίζεται στην πιο κακόφημη γειτονιά της πόλης. Ο αστυνομικός ρεπόρτερ Ζίγκμοντ Γκόρντον σπεύδει εκεί για το ρεπορτάζ του. Καθώς μαζεύει τις πρώτες πληροφορίες νιώθει ότι πολλά πράγματα δεν «κολλάνε» κι αρχίζει τη δική του έρευνα, μια έρευνα που θα τον οδηγήσει σε σαλόνια πλούσιων εμπόρων, καναβάτσα πυγμαχίας, ορεινά θέρετρα και θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον κίνδυνο και τον θάνατο.

Καλογραμμένο και γρήγορο, με εκπλήξεις και ανατροπές. Ο συγγραφέας ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι και μας αποκαλύπτει κομμάτι κομμάτι την προηγούμενη ζωή της πλούσιας Εβραιοπούλας και τον αγώνα που έκανε για να επιβιώσει στον βρώμικο κόσμο της πορνείας μαζεύοντας λεφτά για να πάει στην Αμερική να βρει τον αγαπημένο της. Ποιος τη σκότωσε και γιατί; Τι μυστικό κρύβει ένας πλούσιος έμπορος καφέ που συνεργάζεται με τους Γερμανούς για να αυξήσει την περιουσία του; Ποιο ρόλο παίζει ένας πυγμάχος-κτήνος που του αρέσει να δέρνει μέχρι θανάτου τους αντιπάλους του, αγνοώντας τους κανόνες του παιχνιδιού; Ωραίοι χαρακτήρες, πολλές και πυκνές περιγραφές της Βουδαπέστης (θέλω να πάω σε αυτήν την πόλη), έντονη η επιρροή της ανόδου του ναζισμού στην ψυχολογία και τη νοοτροπία των Ούγγρων. Θα μείνω στην επαγγελματική πρόταση που δέχτηκε η γυναίκα του Ζίγκμοντ να δουλέψει στο Λονδίνο, στον εκδοτικό οίκο Penguin και στον υπέροχο παππού του Ζίγκμοντ που φτιάχνει μαρμελάδες με ό,τι φρούτα μπορείτε να φανταστείτε σε πολλούς απίθανους συνδυασμούς.

Το συνιστώ για τη γρήγορη εξέλιξη της πλοκής, τους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες, τις ανατροπές, το ιστορικό υπόβαθρο. Δε θα το αφήνετε από τα χέρια σας!

Πάνος Τουρλής