Άι Βασίλης της χρονιάς

των Β. Κουτσιάρη & Γ. Διακομανώλη

Ξημερώνουν Χριστούγεννα. Στους δρόμους μιας κωμόπολης ξεχύνονται εκατό περίπου Αι-Βασίληδες για να μοιράσουν τα δώρα στα παιδιά. Η εικόνα θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Και, πράγματι, το βιβλίο :"Ο Αη-Βασίλης της χρονιάς" δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το σενάριο μιας κινηματογραφική ταινίας. Οι συγγραφείς με μεγάλη μαεστρία εκτυλίσσουν μπροστά στα μάτια μας μια ιστορία με ενδιαφέρουσα πλοκή, χιουμοριστικά στοιχεία και αμείωτο ενδιαφέρον.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Ο δήμαρχος μιας κωμόπολης έχοντας μια φαεινή ιδέα, διοργανώνει τον εξής πρωτότυπο διαγωνισμό: Ο (ψεύτικος) Αι-Βασίλης που θα καταφέρει να μοιράσει πρώτος τα δώρα του θα κερδίσει ένα όμορφο έπαθλο: Θα δώσει ένα δώρο στο κάθε παιδάκι και θα κάνει μαζί του μια βόλτα με το έλκηθρο. Ο Άρης, ο ήρωας του βιβλίου μας, θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει το έπαθλο, για να μπορέσει να απολαύσει τον ενθουσιασμό στα μάτια του γιου του. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, αλλά ο Άρης δεν ανησυχεί! Όμως δεν έχει υπολογίσει τον παράξενο επισκέπτη με τα κόκκινα ρούχα και τη μακριά γενειάδα στη σκεπή του τελευταίου σπιτιού...Θα τα καταφέρει άραγε ο Άρης; Η συνέχεια... επί του βιβλίου!
Οι συγγραφείς, όπως και στο: "Χρυσάνθεμα στο χιόνι", πραγματεύονται ένα δύσκολο θέμα: αυτό της ύπαρξης (ή μη) του Αι-Βασίλη. Τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να πιστέψουν στον Αι-Βασίλη. Ένα δώρο απ' αυτόν, ακόμα και το πιο ασήμαντο, έχει μεγάλη αξία γι' αυτά. Πολλές φορές όμως μεγαλύτερα παιδιά ή τα ΜΜΕ καταρρίπτουν το μύθο του Αι-Βασίλη. Τι γίνεται τότε; Το βιβλίο αυτό έρχεται να αποκαταστήσει τις ισορροπίες. Όταν ο Αι-Βασίλης ζει μέσα στην καρδιά μας, κανένας δεν μπορεί να κλονίσει την πίστη μας!

Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη απογειώνει το υπέροχο κείμενο και σε ταξιδεύει σε έναν κόσμο παραμυθένιο. Ένα βιβλίο για να το διαβάσεις, να το συζητήσεις, να το απολαύσεις, να το δωρίσεις!

Σοφία Δένη