Η καταραμένη βρύση

της Έρικας Αθανασίου

Η Βίκυ και ο Άγγελος, τα παιδιά που πρωταγωνίστησαν και στο βιβλίο Τα στοιχειωμένα θεμέλια, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο μυστήριο, σχετικά με μια καταραμένη βρύση. Ο ρομαντικός τους έρωτας ξεδιπλώνεται μια φορά ακόμη, το αίνιγμα που καλούνται να λύσουν είναι πολύ δύσκολο και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να κάνουν και την υποχρεωτική νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας! Πολύ καλογραμμένο, πλούσιο σε νοήματα, πολύ καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας και πολύ καλός χειρισμός της πλοκής! Προτείνεται για παιδιά από 12 ετών και πάνω, όμως πιστεύω ότι θα το απολαύσουν εξίσου και οι μεγάλοι.

Σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, η Βίκυ και ο Άγγελος, στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, κάνονυ πασχαλινές διακοπές μαζί και με τους γονείς τους, που έχουν γνωριστεί μεταξύ τους και κάνουν καλή παρέα. Τα συναισθήματα του Άγγελου και της Βίκυς είναι ρομαντικά κι έχουν αποφασίσει να παντρευτούν όταν μεγαλώσουν. Οι διακοπές στο χωριό είναι βαρετές για κάθε παιδί της ηλικίας τους οπότε με μεγάλη χαρά ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ένας θρύλος για την καταραμένη βρύη έξω από το χωριό: πολλά χρόνια πριν, πέρασαν από την καταραμένη βρύση κι ήπιαν το νερό της όλο το σόι της νύφης και οι οργανοπαίχτες πηγαίνοντας από το χωριό τους στο χωριό του γαμπρού. Μέσα σε ένα χρόνο πέθαναν όλοι.

Τα παιδιά εξερευνούν τον γύρω χώρο και χώνονται όλο και πιο βαθιά μέσα στο δάσος, όπου ανακαλύπτουν μια καλύβα και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Γιατί ξαφνικά το νερό της βρύσης στέρεψε; Τι ρόλο παίζουν κάποιοι σκουριασμένοι σωλήνες με γερμανικά γράμματα χαραγμένα πάνω τους, κρυμμένοι πίσω από κάτι καταρράκτες; Τι γράφει το μυστηριώδες κείμενο του χαρτιού που κρύβει στο μπαστούνι της η ηλικιωμένη κυρία; Ποιοι εκμεταλλεύονται τα δυναμιτάκια από το κάψιμο του Ιούδα και την Ανάσταση για να χτίσουν ένα φράγμα; Πού πήγε το νερό του χωριού και ποιοι το οικειοοποιήθηκαν; Έχουν το δικαίωμα τα οικονομικά συμφέροντα να μπαίνουν πάνω από το κοινό δίκαιο ενός χωριού και να του στερούν το βασικό αγαθό, το νερό; Θα λύσουν το αίνιγμα οι αγαπημένοι μας ήρωες; Τι ρόλο παίζει ο παπαγάλος Πέπε, που εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή τους και σε ποιον ανήκει;

Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η περιπέτεια γιατί έχει πολλές ανατροπές, πολλές εκπλήξεις, αληθοφανέστατη σκιαγράφηση χαρακτήρων κι ένα πολύ ωραία δοσμένο τέλος. Δεν είναι ούτε βαρετό ούτε παιδιάστικο, έχει πολλά νοήματα, πολύ καλό χιούμορ που σε ξεκουράζει από την ένταση και την αγωνία των περιστατικών στο βιβλίο, πλέκεται ωραία ο θρύλος της καταραμένης βρύσης με τα όσα διαδραματίζονται στο σήμερα. Μια σειρά βιβλίων που υπόσχεται πολλά σε όσους την ανακαλύψουν! Εγώ πάντως ευχαρίστως θα διαβάζω κάθε καινούργιο βιβλίο!

Πάνος Τουρλής