Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα

της Εύας Κασιάρου

Ο Ράμπο και η Ριρίκα, ένα γλυκό μπουλντόγκ και μια τρυφερή γάτα, παρατημένα και τα δυο από άκαρδους πρώην ιδιοκτήτες, είναι μέλη της οικογένειας του Αργύρη που τα περιέθαλψε, μόνο που η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη. Ο Ράμπο ζηλεύει τη Ριρίκα που του έφαγε την πρωτοκαθεδρία μες στο σπίτι κι η Ριρίκα είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα που θέλει την ησυχία της μα πάνω απ’ όλα της αρέσει να νιώθει αφεντικό. Πώς θα γίνει αυτά τα δυο πλάσματα να φιλιώσουν και να ακυρώσουν την παροιμία «σαν τον σκύλο με τη γάτα»;

Η κυρία Εύα Κασιάρου αφηγείται την ιστορία μιας αέναης διαμάχης ανάμεσα στα δύο αγαπημένα κατοικίδια των ανθρώπων και αποτυπώνει με χιούμορ, τρυφερότητα και αγάπη τους χαρακτήρες του Ράμπο και της Ριρίκας.

Ωραίο λεξιλόγιο, στρωτή αφήγηση, ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας και ένα αληθινό και γλυκό επιμύθιο θα χαρίσουν συναρπαστικές και ουσιώδεις ώρες στους αναγνώστες από 4 ετών και πάνω. Το σπιτικό του Αργύρη είναι μια οικεία εικόνα σε όλους, με τη μαμά να φροντίζει τους πάντες, τη στριμμένη γειτόνισσα να αντιπαθεί τα ζώα και είναι γεμάτο με όλες αυτές τις μικροεκπλήξεις που κάνουν τη ζωή τόσο όμορφη!

Η εικονογράφηση της κυρίας Ελίζας Βαβούρη δίνει γλαφυρότητα και παραστατικότητα στην αφήγηση, έχει ζωηρά χρώματα και αποφεύγει τις πολλές λεπτομέρειες που ίσως κουράσουν. Μου έκανε εντύπωση που στις περισσότερες εικόνες διάλεξε μια δύσκολη εικονογραφικά οπτική γωνία, αυτήν που είναι σα να κοιτάς κάποιον καθισμένος στο χαμηλότερο σημείο. Αυτό έδωσε ένα διαφορετικό μέγεθος στα ζώα και έπαιξε αρκετά με τα πραγματικά μεγέθη των σκηνικών στα οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας.

Το βιβλίο «Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα» είναι ένα τρυφερό και αληθινό παραμύθι για τη φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό απέναντι στον άλλον ενώ ταυτόχρονα δείχνει με διασκεδαστικό τρόπο διάφορα περιστατικά και καταστάσεις που προκύπτουν από μια τέτοιου είδους συμβίωση.

Πάνος Τουρλής