Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό

της Άννας Δενδρινού

b211255Μια μέρα στη Θαλασσοχώρα καταφτάνουν σεινάμενες κουνάμενες η Μόλυνση και η Ρύπανση και η ζωή των ψαριών και των άλλων θαλάσσιων ζώων καταστρέφεται για πάντα. Πώς θα αντιδράσουν τα ψάρια στον νέο κίνδυνο που τα απειλεί; Σε ποιον θα στραφούν για να ζητήσουν βοήθεια; Τι λύσεις υπάρχουν;

Μια έξυπνη ιστορία για τη μόλυνση της θάλασσας και τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά. Η Θαλασσοχώρα είναι γεμάτη διάφορα και διαφορετικά ψάρια και θαλασσινά που η συγγραφέας τα χρησιμοπιεί όλα χωρίς να μπερδεύεται ο μικρός αναγνώστης, αποδίδοντάς τους χαρακτηριστικά και τρόπο σκέψης ανάλογα με το όνομά τους. Αγωνία, προτάσεις και σκέψεις, κίνδυνος αλλά και αισιοδοξία γεμίζουν το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη». Η εικονογράφηση είναι πολύ όμορφη και ζωντανή και αναπαριστά όπως πρέπει τον μικρόκοσμο της θάλασσας.

Η ροή της αφήγησης είναι τέτοια που έπιασα τον εαυτό μου να στήνει μπροστά μου ολοζώντανα τις σκηνές και τους διαλόγους και να που στο τέλος εξεπλάγην ευχάριστα: η ίδια ιστορία γραμμένη με θεατρικό τρόπο, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά με τους γονείς τους ή σε ένα σχολικό περιβάλλον να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση που θα μεταδώσει πιο μαζικά και πιο γρήγορα την αγάπη για το περιβάλλον γενικότερα και για τη θάλασσα ειδικότερα. Απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και πάνω, όμως τα συναισθήματα και οι έννοιες που προβληματίζουν απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, γιατί μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι για μια καλύτερη ζωή κι ένα καθαρότερο αύριο.

Πάνος Τουρλής