Χορεύοντας με τον εχθρό (Ο εχθρός #1)

του Rob Sinclair

Ο Καρλ Λόγκαν, έμπειρος πράκτορας της JIA, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από σοβαρό τραυματισμό πριν πέντε μήνες, αναλαμβάνει να εντοπίσει τον Αμερικανό Υπουργό Δικαιοσύνης Φρανκ Μόντενα, που απήχθη στο Παρίσι. Τα πράγματα δυσχεραίνουν όταν μαθαίνει πως πίσω από αυτό κρύβεται ο θανάσιμος εχθρός του, Γιουσέφ Σελίμ. Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην αποστολή του με τις ικανότητες που έχει ή η δίψα του για εκδίκηση θα θολώσει την κρίση του και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα; Τι ρόλο θα παίξει στη ζωή του ένας αναπάντεχος έρωτας και πώς θα καταφέρει να τον αλλάξει;

JIA ή Ενιαία Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ένας κρυφός οργανισμός που χρηματοδοτείται εξίσου από τις κυβερνήσεις Αγγλίας και ΗΠΑ για να ερευνά υποθέσεις που πρέπει να μείνουν μυστικές και να μη συνδεθούν με κανέναν ώστε να μπορούν να αρνηθούν κάθε σχέση μαζί τους. Ένας από τους αρχικούς μάλιστα διοικητές, όταν στήθηκε η υπηρεσία, πολύ πριν αναλάβουν τα υπόλοιπα μέλη, είναι ο Τσαρλς Μακέμπ ή Μάκι που ξαναρίχνει στο παιχνίδι τον επί δεκαοχτώ χρόνια συνεργάτη και πράκτορά του, Λόγκαν, παρά τις αντιρρήσεις των υπολοίπων, γιατί πιστεύει στις ικανότητές του. Στην πορεία των ερευνών όμως θα μπλεχτεί σε παιχνίδια εξουσίας με ανθρώπους που δεν περίμενε πως θα προέβαιναν σε επιζήμιες κινήσεις.

Σε γενικές γραμμές, στο πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον πράκτορα-φονική μηχανή, έχουμε μια κλασική περιπέτεια με ανθρωποκυνηγητό, δολοφονίες, βασανιστήρια, κατασκοπεία και απαγωγές, με πεδίο δράσης το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Δουνκέρκη και τα Απαλάχια Όρη στη Βιρτζίνια, με τον πρωταγωνιστή να έχει μια προσωπικότητα που κατασκευάστηκε αλλιώς αλλά μετά τη μάχη με τον Γιοσέφ Σελίμ σχεδόν μεταμορφώθηκε. Λίγο μετά τα 17 του στρατολογήθηκε στην JIA, με την εκπαίδευση και τη ζωή που του είχε δώσει η καριέρα αυτή να τον έχει βάλει στον αυτόματο πιλότο. Μετά βίας ένιωθε πράγματα, είχε συνηθίσει ό,τι ήταν, ό,τι έκανε, ό,τι έβλεπε, ώσπου ο Γιουσέφ Σελίμ, έμπορος όπλων που εκπαιδεύει τρομοκράτες και αντάρτες, τον είχε φέρει πίσω στον πραγματικό κόσμο, κι όχι μόνο αυτό αλλά τους πέντε μήνες εντατικής φυσικής και πνευματικής αποκατάστασης που ακολούθησαν αυτήν την αναμέτρηση είχε νιώσει απομόνωση, μοναξιά, ενοχή, ξένα δηλαδή συναισθήματα, μιας και το μόνο που είχε συνηθίσει ήταν το μίσος. Γιατί όλη αυτή η υπαρξιακή παλινδρόμηση; Μήπως γιατί νιώθοντας έτσι πρόδωσε αυτό που πραγματικά ήταν, τη ζωή που έκανε επί δεκαοκτώ χρόνια ή μήπως προτιμούσε να νιώσει έτσι για να μη στραφεί κατά της JIA που μετέτρεψε ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι σε δολοφονική μηχανή χωρίς συναισθήματα, «Ένα αγόρι που το μόνο που ήθελε ήταν προστασία από έναν κόσμο που το είχε μασήσει και το είχε φτύσει» (σελ. 106); Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο πράκτορας όσο ακολουθεί τα ίχνη των απαγωγέων.

Φυσικά στην πορεία των ερευνών γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια της Άντζελα Γκρέιντζερ, πράκτορα του FBI, με την οποία τον συνδέουν πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι περίμεναν και οι δύο. Είναι η απαραίτητη προσθήκη σε μια τέτοια φρενήρη καταδίωξη και μια ευκαιρία στον συγγραφέα να δείξει την ψυχολογία του Λόγκαν μέσα από μιαν άλλη οπτική γωνία. Αναρωτιέμαι πώς θα εξελιχθεί η σχέση τους στο επόμενο βιβλίο της σειράς. Εν κατακλείδι, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιπέτεια αυτή δείχνουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κι εκεί οδηγούνται, χωρίς ανατροπές ή εκπλήξεις, μόνο με την απορία αν αυτό το φινάλε μπορεί να επιφέρει όντως ηθική ικανοποίηση σε κάποιον που το επεδίωκε ή είναι απόρροια μιας καλολαδωμένης μηχανής που απλώς υπακούει.

Το «Χορεύοντας με τον εχθρό» είναι μια σειρά από ανθρωποκυνηγητά, δολοφονίες, εκτελέσεις, ανακρίσεις, παιχνίδια εξουσίας στην ηγεσία της JIA, προδοσίες που δυσκολεύουν τον Καρλ Λόγκαν να φέρει την αποστολή του σε πέρας, όσο τυφλωμένος κι αν είναι από προσωπικό μίσος για τον προαιώνιο εχθρό του και άλλα συναρπαστικά περιστατικά που συγκροτούν μια καλή περιπέτεια.

Πάνος Τουρλής