Φόνοι στο Μανχάταν

των James Patterson και Marshall Karp

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς, τους σπόνσορες και γενικώς ό,τι συνιστά την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ, καλώντας τους στη Νέα Υόρκη, να γνωρίσουν την πόλη, να κάνουν ρεπεράζ στους δρόμους της, να βρουν νέα σκηνικά και πλάνα. Την εβδομάδα όμως των επίσημων εκδηλώσεων, των ιδιωτικών πάρτι και των γκαλά που ολοκληρώνουν αυτήν την πολυδάπανη κίνηση, η Νέα Υόρκη γεμίζει διάσημα πτώματα. Ποιος σκοτώνει τους πλούσιους και πασίγνωστους παραγωγούς και ηθοποιούς; Θα καταφέρει η ομάδα RED να εντοπίσει και να συλλάβει εγκαίρως τον δολοφόνο;

Ο Ζαχαρίας (Ζακ) Τζόρνταν είναι ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ένας από τους 75 τυχερούς που ανήκουν στην Ομάδα Αρωγής Θυμάτων Υψηλού Προφίλ (Ομάδα Ρεντ), μια μονάδα που συστήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο της πόλης και προστατεύει τους επώνυμους και ισχυρούς ηθοποιούς, επιχειρηματίες, αθλητές κλπ. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Φονοι στο Μανχάταν», ο Ζακ γνωρίζει τη νέα του συνεργάτιδα, Κάιλι ΜακΝτόναλντ, μια γυναίκα που είχε ερωτευτεί όταν πρωτογνωρίστηκαν στην Αστυνομική Ακαδημία και εξακολουθεί να τρέφει αισθήματα για κείνη, ακόμη και τώρα που είναι παντρεμένη με τον μεγαλοπαραγωγό τηλεοπτικών σειρών Σπενς Χάρινγκτον, ο οποίος δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τη δουλειά της συζύγου του, αγαπιούνται όμως πολύ. Στην ομάδα προστίθενται ακόμη η όμορφη διαζευγμένη ψυχολόγος Τσέριλ Ρόμπινσον και η προϊσταμένη της ομάδας, Ντίλια Κέιτς.

Σε γενικές γραμμές, αρκετά αξιόλογη περιπέτεια, γεμάτη ένταση και ανατροπές. Η αφήγηση εναλλάσεται από πρωτοπρόσωπη (Ζακ) σε τριτοπρόσωπη και τούμπαλιν. Δυνατή, κινηματογραφική γραφή, κεφάλαια που λες και γυρίζονται σε ταινία μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, ένας αξιόλογος κακός, μαθήματα ανατινάξεων, κρυφές σπόντες για τα δρώμενα στα πλατό των ταινιών και των σειρών, κλιμάκωση της αγωνίας και ένα δυνατό τέλος. Υπήρξαν φορές που αναφωνούσα κατά του ανθρώπου που έκανε μια λάθος κίνηση ή που κρατούσα το στόμα μου από το σασπένς και την έκπληξη που με περίμενε στην επόμενη σελίδα. Ίσως να μην αρέσει σε κάποιους που ο δολοφόνος εμφανίζεται με πλήρες όνομα και τη δική του λόξα από την αρχή σχεδόν του βιβλίου κι απομένει στους ντετέκτιβ να φτάσουν ως αυτόν. Επίσης, ο Τζόρνταν παραπαίει ανάμεσα στον έρωτα του παρελθόντος και στον καινούργιο έρωτα στη ζωή του. Για να δούμε, ποια θα διαλέξει;

Ομολογώ ότι έχω ακούσει πολλά για τον Πάτερσον στη σημερινή εποχή, ότι άρχισε να φθίνει ή να εκμεταλλεύεται το όνομά του χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ή ότι προσυπογράφει κακογραμμένα βιβλία που έγραψαν άλλοι ολομόναχοι κι εκείνος απλώς υπογράφει κλπ. κλπ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν τέσσερα χρόνια και μεταφράστηκε στα ελληνικά μόλις πέρισυ, οπότε μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι ο επιτυχημένος αυτός συγγραφέας αστυνομικών θρίλερ εξακολουθεί να μ’ αρέσει. Σκιαγράφησε ωραία τους ήρωες του βιβλίου, λέει άμεσα την ιστορία χωρίς περαιτέρω συναισθηματισμούς και λογοτεχνικό βάθος, κι αν ξεκινήσεις ένα βιβλίο του δεν το αφήνεις αν δεν το τελειώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στην προσεγμένη έκδοση pocket στην οποία κυκλοφορεί το βιβλίο. Σφιχτοδεμένη ράχη, πρακτικό σχήμα, προσιτή τιμή κι όλα αυτά συνδυασμένα με την εμπειρία και τη φροντίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο, ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στον χώρο των εκδόσεων για τον κάθε αναγνώστη. Δυστυχώς, το ταλαιπώρησα αρκετά χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς, παρ’ όλ’ αυτά είναι ακόμη ακμαίο και φαίνεται αδιάβαστο!

Πάνος Τουρλής