Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα

της Μαρίας Δουρίδα-Μηταράκη

Ο Ρόκο, το κόκκινο ελάφι, λατρεύει τα σαββατιάτικα παζάρια και τις ηλιόλουστες μέρες. Επιτέλους, έφτασε η στιγμή που θα αποκτήσει το ονειροκούμπι, μια μεγάλη επιβράβευση για τη ζωή του. Εκείνη τη μέρα όμως δε βρίσκει πουθενά τον πάγκο με τα κουμπιά. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ώστε να εντοπίσει το περιζήτητο κουμπί; Θα τα καταφέρει μόνος ή θα χρειαστεί και βοήθεια; Πόσο χρήσιμη και σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας; Πώς πρέπει να χειριζόμαστε τα εμπόδια που συναντάμε στο διάβα της ζωής μας;

Η συναρπαστική αφήγηση της Μαρίας Δουρίδα-Μηταράκη ζωντανεύει ένα γλυκύτατο ελάφι που θα ζήσει πολλές περιπέτειες μέχρι να καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Φίλοι και εχθροί συναντιούνται με το ζώο και του προσφέρουν μια ποικιλία από αλληλεπιδράσεις που θα θυμίσουν στα μικρά παιδιά στιγμές από τη δική τους ζωή. Το κείμενο είναι γεμάτο γλυκά και σημαντικά μηνύματα, που είτε παρουσιάζονται μέσα από τις συμβουλές της μαμάς του Ρόκο είτε ξεπηδούν μέσα από αστεία και σοβαρά γεγονότα. Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν για τις συνέπειες του αποχωρισμού, τη σημασία και τη δύναμη της φιλίας και της ενότητας, πώς να εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις και να πολεμούν τον φόβο και την ατολμία, πώς να χειρίζονται τα αισθήματα που φθείρουν, πώς ν’ αγαπήσουν τη διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους κ. ά. Η σουρεαλιστική φαντασία μπλέκεται αρμονικά με τον ρεαλισμό και δημιουργούν μια έξοχη περιπέτεια που θα αγαπήσουν τα παιδιά από 5 ετών και πάνω.

Η εικονογράφηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι καλόγουστη και γεμάτη φωτεινά και χαρούμενα χρώματα. Η επιμήκης έκδοση του βιβλίου βοηθάει τις εικόνες του να πλαισιώνουν το κείμενο και να δημιουργούν την εντύπωση ζωγραφικών πινάκων. Ο Ρόκο και ο κόσμος του ζωντανεύουν όμορφα και παραστατικά με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που κεντρίζουν την παρατηρητικότητα και βοηθούν στην ενίσχυση της φαντασίας. Η λίμνη, το παζάρι, η οικογένεια και οι φίλοι του ελαφιού, η νεράιδα Φη-Φη και ο Μάγος του Δάσους είναι εικόνες και τοπία που θα μείνουν αξέχαστα στα παιδιά.

Ο Ρόκο καλωσορίζει τους μικρούς αναγνώστες στην καθημερινότητά του και τους βοηθάει να αγαπήσουν και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από ανατρεπτική περιπέτεια γεμάτη εμπόδια, αποκαλύψεις αλλά και επιβραβεύσεις.

Πάνος Τουρλής